Suroviny
- kuřecí prsa 300 g
- rýže (mix divoké a basmati) 160 g
- zeleninový vývar 700 ml
- smetana (30–40%) 170 ml
- krémové žampiony (nebo shitake) 10 ks
- mrkev (větší) 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- parmazán 90 g
- tymián 3 snítky
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Prsa nakrájejte na slabé proužky, osolte a nechte na lince dojít do pokojové teploty.
- Mrkev a celer oloupejte („odlupky“ si schovejte na zbytkový vývar) a nakrájejte je na malé kostičky.
- Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, oloupaný česnek na plátky. Parmazán nastrouhejte najemno. Rýži propláchněte studenou vodou.
- Houby překrojte na poloviny / menší kousky. V rendlíku rozehřejte lžíci oleje a přidejte houby. Osolte je a restujte, dokud nepustí všechnu vodu. Jakmile začnou zlátnout, sundejte je z plotny a nechte stranou.
- Ve velkém hlubším hrnci rozehřejte olej, přidejte mrkev s řapíkatým celerem a osolte. Až začne zelenina zlátnout, přidejte cibuli a restujte, dokud nebude opečená také dozlatova.
- V této chvíli do hrnce vhoďte maso a nechte ho zatáhnout. Poté vmíchejte česnek s tymiánem a počkejte 1 minutu. Zalijte vývarem tak, aby bylo vše ponořené, přidejte propláchnutou rýži, orestované houby a přiklopte.
- Vařte na středně silném plamenu cca 15–20 minut. Až bude maso vařené a rýže al dente, přidejte smetanu a parmazán. Už jen krátce povařte, dochuťte pepřem a solí a podávejte.
Tip od Ivky z Cat & Cook: Tato polévka je ideální jako podzimní či zimní vydatná večeře. Moc ráda ji připravuji z lesních vlastnoručně nasbíraných hub, to chutná ještě o trošku líp.
Mnohem více receptů najdete na blogu www.catandcook.cz, kde můžete zakoupit i kuchařky, které Ivka doposud vydala.