Suroviny
- vepřová plec (nakrájená na cca 2cm kostky) 900 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo 2 lžíce
- cibule (větší, nakrájené nadrobno) 4 ks
- česnek (drcený) 1 stroužek
- rajčatový protlak 1 lžíce
- mletá sladká paprika 3 lžíce
- kuřecí vývar 1 litr
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- celý pepř 7 kuliček
- máslo 60 g
- hladká mouka 60 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- zakysaná smetana 2 lžíce
- špecle (k podávání)

Postup přípravy
- Maso osolte a opepřete. Ve velkém kastrolu rozpalte sádlo a po částech na něm maso opečte dozlatova. Po opečení maso vyndejte a odložte stranou. Pokud maso pustí šťávu, nechte ji odpařit, aby zůstala jen tuková vrstva.
- Do kastrolu přidejte cibuli a česnek a nechte zesklovatět. Dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil. Přimíchejte rajčatový protlak a krátce jej orestujte, zhruba minutu, aby se rozvoněl. Poté zaprašte paprikou, promíchejte a vraťte opečené maso zpět do kastrolu.
- Zalijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte bobkové listy, nové koření a kuličky pepře. Ztlumte plamen, přikryjte pokličkou a nechte vše mírně probublávat, dokud maso nezměkne, což zabere asi 45 minut.
- Mezitím si připravte jíšku: v rendlíku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a na mírném ohni za stálého míchání opékejte zhruba 2 minuty, dokud nebude jíška světle zlatá. Poté ji nechte vychladnout.
- Jakmile je maso téměř měkké, vmíchejte do omáčky připravenou jíšku. Podle potřeby dolijte vývar a na mírném ohni vařte dalších 20 minut.
- Měkké maso vyjměte a omáčku propasírujte přes cedník, abyste odstranili celé koření. Přilijte smetanu ke šlehání i zakysanou smetanu, krátce povařte a poté rozmixujte dohladka pomocí ponorného mixéru.
- Vraťte maso zpět do omáčky, krátce prohřejte a podávejte s vařenými špeclemi. Na talíři můžete jídlo ozdobit nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Chcete si dopřát omáčku s knedlíkem nebo těstovinami i v pracovním týdnu, ale nemáte dostatek času na přípravu? Vyzkoušejte některou z „hotovek“ Karlova Koruna. Vyzkoušejte hovězí guláš, svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem nebo rajskou omáčku s těstovinami. Ušetříte čas a dopřejete si jídlo, které vás zasytí. K dostání v síti prodejen PENNY za doporučenou cenu 89,90 Kč.
Vyzkoušejte také oblíbené kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem