Suroviny
- hlávková kapusta 1 hlávka
- máslo 2 lžíce
- špecle 500 g
- smetana na vaření (12%) 200 ml
- vejce 2 ks
- muškátový oříšek 2–3 špetky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sýr s modrou plísní 150 g
- strouhanka 4 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C na horní/spodní ohřev. Kapustu omyjte, rozkrojte ji na čtvrtky, vykrojte stopku a čtvrtky nakrájejte na nudličky.
- V širokém ohnivzdorném hrnci nebo kastrolu rozpusťte máslo, přidejte kapustu, vydatně osolte a za obracení 5 minut restujte. Poté přidejte špecle a restujte dalších 5 minut.
- Smetanu ušlehejte s vejci, 1 lžičkou soli, muškátovým oříškem a pepřem. Směs rozprostřete na kapustu a na ni rozdrobte sýr. Rovnoměrně zasypte strouhankou a pečte v troubě na střední příčce 20 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Sýr do velké míry ovlivňuje výslednou chuť. Vyzkoušet můžete nivu, roquefort, gorgonzolu, Bleu de Bresse nebo Stilton. Pokud nemáte rádi tyto výrazné chutě, můžete použít i jemnější sýry.
Vyzkoušejte také kapustové karbanátky s mletým masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kapustové karbanátky s mletým masem