Suroviny
- vepřová kýta (nebo vepřový ořech) 2 kg
- mrkev (nakrájená na tenké hranolky) 1 ks
- slanina (nakrájená na tenké špalíčky) 100-150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kořenová zelenina (nakrájená na kostky)
- cibule (nakrájená najemno) 1-2 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření
- celý pepř
- bílé víno 200 ml
- máslo (na jíšku)
- hladká mouka (na jíšku)
- šunka (nakrájená na nudlíčky)
- kyselé okurky (nakrájené na nudličky)
- hovězí vývar
- smetana ke šlehání 100 ml
Připravte hamburskou vepřovou kýtu podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
V současný době je to taková vepřová ségra hovězí svíčkový. Ale původnější recept je spíš z maminčiny strany sestřenice neteř.
Postup přípravy
- To maso musíš protknout. Nakrájej si mrkev, připrav si kyselý okurky a špalíčky slaniny, který dáš aspoň na hodinu do mrazáku. Postupně maso protkneš z obou stran. Potom si ho svážeš provázkem, aby ti drželo tvar a rovnoměrně se udělalo.
- Ze všech stran osolit a opepřit. Do hrnce nebo pekáče dej vypéct slaninu, dej ji stranou a na výpeku si zatáhni to maso. Nikam nespěchej, takový 2-3 minuty z každý strany. Opečený maso si dej bokem a do pekáče nasyp nakrájenou kořenovou zeleninu. Lehce ji osol a zvolna opékej. Na rozdíl od svíčkový necháš zeleninu jenom trochu změknout a nepečeš ji do barvy.
- Přihoď nakrájenou cibuli, bobkový list, nový koření, celý pepř a pokračuj v pozvolným opékání. Vrať tam tu opečenou slaninu a podlij bílým vínem. Nech ho 2-3 minuty vyvařit a do pekáče vrať maso.
- Maso zalij hovězím vývarem, aby bylo ponořený tak ze 2/3. Nahoru dej poklici nebo alobal a pekáč dej na 1 hodinu do trouby při 180 °C. Pak to pečeš další 1 hodinu a každých 20 minut maso obrátíš.
- Když je maso měkký, tak ho vyndej, zabal ho do alobalu a vrať do vypnutý trouby. Zbytek omáčky přeceď přes cedník. Chceš tam dostat asi 1/3 zeleniny, tak ji protlač přes cedník.
- Přiveď omáčku k varu a postupně ji zahušťuj máslovou jíškou. Přidávej ji po částech, abys to neměl moc hustý. Když seš s tím v pohodě, nech to 20 minut provařit.
- Přidej plnotučnou smetanu (čím víc voltů, tím to bude lepší, takže já dávám 40%). Pak to projeď ponorným mixérem a budeš to mít hezky nadýchaný.
- V pánvi na kousku másla ohřej kyselý okurky a šunku. Přihoď to jako vložku do hrnce s omáčkou a nech to prohřát. Když ti tohle naservíruje s knedlíkem na stůl ta paní, u který bydlíš, tak hned po obědě na ni musíš vlítnout v takovým fofru, že se v baráku zvedne prach.
K omáčce připravte nadýchané houskové knedlíky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Houskové knedlíky – kynuté a krásně nadýchané