Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
                                                    
                        Zdroj: kuchařka Bylinky
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            kuchařka Bylinky
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Tato pikantní hustá omáčka oživí pečené vepřové, kachnu nebo vepřová žebírka. Vynikající je také k terinám, studeným masům a sýru. Můžete si ji připravit dopředu – navařit větší množství, když jsou zrovna švestky, a uskladnit ve vysterilizovaných sklenicích – nebo ji jednoduše udělat, zatímco se bude vepřové pomalu péci.
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    
        
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.
    
 
    - 
        Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.
    
 
    - 
        Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.
    
 
    - 
        Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.
    
 
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
                                                    
                        Zdroj: kuchařka Bylinky
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            kuchařka Bylinky