Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
Zdroj: kuchařka Bylinky
Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
Zdroj:
kuchařka Bylinky
Tato pikantní hustá omáčka oživí pečené vepřové, kachnu nebo vepřová žebírka. Vynikající je také k terinám, studeným masům a sýru. Můžete si ji připravit dopředu – navařit větší množství, když jsou zrovna švestky, a uskladnit ve vysterilizovaných sklenicích – nebo ji jednoduše udělat, zatímco se bude vepřové pomalu péci.
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.
-
Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.
-
Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.
-
Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.
Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
Zdroj: kuchařka Bylinky
Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou
Zdroj:
kuchařka Bylinky