Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou

Moje hodnocení
3x

Tato pikantní hustá omáčka oživí pečené vepřové, kachnu nebo vepřová žebírka. Vynikající je také k terinám, studeným masům a sýru. Můžete si ji připravit dopředu – navařit větší množství, když jsou zrovna švestky, a uskladnit ve vysterilizovaných sklenicích – nebo ji jednoduše udělat, zatímco se bude vepřové pomalu péci.

4 porce
120 minut

Suroviny

  • vepřový bok s kostí 2 kg
  • lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 1 lžíce
  • česnek, utřený 4 stroužky
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • brambory a listová zelenina jako příloha

Švestková omáčka

  • velké kyselé jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené 1 ks
  • vypeckované švestky 350 g
  • lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 10 ks
  • sušené meruňky 225 g
  • cukr krupice 185 g
  • bílý vinný ocet 150 ml
  • červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená 1 ks

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.
  2. Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.
  3. Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.
  4. Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Judith Hann

Knihy Omega Judith Hann

Kniha naditá recepty, krásnými fotografiemi a praktickými informacemi o vaření i pěstování bylin je nezbytným průvodcem na cestě za proměnou vašeho jídla s použitím bylinek, které si můžete vypěstovat u vás na zahrádce. Každá sezónní kapitola obsahuje lahodné nápady na jednoduché večeře, mimořádné pečínky, dezerty, zavařeniny a další delikatesy.

Julia Hannová čerpá ze své zkušenosti předsedkyně Společnosti pro byliny, majitelky úspěšné kuchařské školy a celoživotní bylinkářské vášně a svým čtenářům poskytuje klíč k vaření s těmito rozmanitými a všestrannými ingrediencemi.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty