Suroviny
- vepřový bok (s kostí) 2 kg
- šalvěj (lístky, nakrájené nadrobno) 1 lžíce
- česnek (utřený) 4 stroužky
- brambory (jako příloha)
- zelenina (listová zelenina jako příloha)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Švestková omáčka
- jablka (velké kyselé, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené) 1 ks
- čerstvé švestky (vypeckované ) 350 g
- šalvěj (lístky šalvěje, nakrájené nadrobno) 10 ks
- sušené meruňky 225 g
- cukr krupice 185 g
- bílý vinný ocet 150 ml
- červené chilli papričky (zbavená semen a nakrájená) 1 ks
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.
- Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.
- Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.
- Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.
Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou Zdroj: kuchařka Bylinky