Suroviny
- kapusta 1 hlávka
- vepřové maso (nejlépe krkovice nebo plec) 500–700 g
- slanina 150 g
- cibule (větší ) 2 ks
- česnek 4 větší stroužky
- drcený kmín
- olej (nebo sádlo)
- voda (nebo vývar)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejprve v hrnci vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky.
- Přilijte olej nebo přidejte sádlo podle potřeby a vsypte cibuli nakrájenou také na kostičky. Restujte při mírné teplotě dozlatova.
- Do základu přidejte maso nakrájené na kostky cca 3 × 3 cm, osolte, okořeňte drceným kmínem a pepřem a opečte ze všech stran.
- Podlijte vodou nebo vývarem do výše masa a pomalu duste. Postupně podlévejte podle potřeby.
- Jakmile začne maso měknout, vsypte kapustu nakrájenou na proužky, přilijte tekutinu, ale ne tolik, aby všechno plavalo, a duste doměkka spolu s masem.
- Nakonec přidejte drcený česnek a nechte povařit ještě cca 5 minut. Dochuťte a můžete zahustit jíškou nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.