reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Velikonoční věnečky
Autor: Johana Pošová Velikonoční věnečky

Velikonoční věnečky

Hodnoceno: 0x
Různé věnce a pletence jsou na Velikonoce známým slavnostním pečivem od Ukrajiny přes Itálii až po Řecko. Tyhle malé věnečky jsou nejen dobré, ale výborně se hodí jako i jako výslužka pro koledníky.
do 1,5 hodiny
6 ks porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Ručně nebo v robotu promíchejte droždí s teplým mlékem, solí, máslem, vejci a cukrem. Přidejte asi polovinu mouky a promíchejte dohladka. Postupně zapracovávejte zbylou mouku, až vznikne pevné těsto, které se už nelepí. Prohněťte ho dohladka, vložte do olejem vymazané mísy a přikryté nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem – trvá to asi hodinu.
  2. Těsto vybouchejte a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte na asi 30 cm dlouhý provázek a vždy po dvou je stočte a stočte do věnečku. Klaďte je na papírem vyložený plech, volně přikryjte a nechte znovu asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky pak potřete rozšlehaným vejcem, posypte je zvoleným zdobením a doprostřed vložte obarvené vejce či hnědé vejce. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 25 minut. Nechte je pak vychladnout na mřížce.

Další recepty na kynuté velikonoční sladkosti z celého světa najdete v aktuálním čísle čaopisu Prima FRESH:

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama