návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pravé francouzské ratatouille

Hodnoceno: 4x
4 porce
do 1,5 hodiny
Pravé francouzské ratatouille
Autor: Vůně francouzské kuchyně Pravé francouzské ratatouille
Kulinární specialita z Nice pocházející z roku 1780 – ratatouille je směs zeleniny, podušené na olivovém oleji podobně jako ragú. Pokud je tahle zelenina připravena správně – ani příliš měkká, ani tvrdá –, dá se téměř nazvat sluncem na talíři. Servírovat lze teplé i zastudena.

Postup

  1. Lilky a cukety opláchněte ve studené vodě a konce odkrojte. Lilek nakrájejte na zhruba 1,5cm kostky, lehce je osolte a dejte na talíř. Nechte stranou 30 minut, aby se takzvaně vypotily. Cuketu nakrájejte na asi 2cm kostky a dejte stranou.
  2. Předehřejte gril v troubě a papriky potřete trochou olivového oleje. Opečte je pod grilem za stálého obracení, až jejich slupka popraská a ztmavne. Vhoďte je do mísy s ledovou vodou a pak slupky opatrně stáhněte konečky prstů nebo malým nožem. Podélně přepulte, odstraňte semeníky, dužinu nakrájejte na malé kousky a nechte stranou v misce.
  3. Rozehřejte jednu třetinu olivového oleje v ohnivzdorném kastrolu na mírném plameni. Přidejte cibuli a česnek a zlehka smažte 2 minuty, promíchávejte vařečkou, pak přidejte rajčata a svazek bylinek a na středním plameni vařte asi 15 minut, každých 5 minut promíchávejte. Přidejte papriky a cukety, lehce osolte a povařte 30 minut.
  4. Lilky sceďte a osušte. V pánvi na smažení rozehřejte zbylý olivový olej na středním plameni, přidejte lilky a smažte je 20 minut, jednou je promíchejte.
  5. Lilky vsypte do kastrolu k ostatní zelenině, promíchejte vařečkou a nechte na mírném ohni vařit 25–30 minut podle toho, jak byla zelenina čerstvá, a každých 5–10 minut promíchávejte. Zelenina by měla být dobře povařená, ale ne rozvařená a měli byste být schopni rozlišit chuť každé z nich. Vyjměte svazek bylinek a česnek a dochuťte solí a hojným množstvím pepře. Podávejte přímo z kastrolu.

PIMA TIP: Ratatouille je velice dobré ohřívané, často dokonce ještě lepší než čerstvě uvařené. Pár rozšlehaných vajec, vmíchaných do zbylého ratatouille, je také naprostá lahůdka.

Pravé francouzské ratatouille  Foto: Pravé francouzské ratatouille; foto: Vůně francouzské kuchyně

VŮNĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Vůně francouzské kuchyně Foto:

Michel Roux

Jen málokdy se na pultech knihkupectví objeví kniha, která je nejen kuchařkou, ale i oslavou rodné země a jejích výjimečných produktů.

Držitel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a The Waterside Inn tak činí prostřednictvím rovné stovky receptů, které tvoří samotnou esenci francouzské kuchyně. „Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.

Tradiční a do detailu propracované recepty na jednoduchá i vznešená jídla, doprovázené úchvatnými fotografiemi, podrobné postupy klasických technik a krásné příběhy o původu jednotlivých receptů to dokazují a činí z této publikace okouzlující čtení. A samozřejmě i skvělou praktickou příručku, až se budete chtít ponořit do tajemství a vůní kuchyně la belle France.

Vydalo nakladatelství Ikar.