Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Veganský ukrajinský boršč

4 porce
do 1,5 hodiny
Veganský ukrajinský boršč
Veganský ukrajinský boršč Autor: Zeleninová kuchařka
Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ačkoli původně pochází ze sousední Ukrajiny. Využívá červenou řepu a zelí, dvě podzimně-zimní zeleniny, které se v kuchyni spíše objevují jako příloha. Zdatně jim sekundují houby a fazole, které hravě zastoupí maso.
Reklama

Článek

Ukrajinský boršč  Foto:

15 nejlepších receptů z červené řepy, které vás spolehlivě zahřejí

Červená řepa je takový malý zázrak! Nejenže na sebe dokáže strhnout pozornost díky své nepřehlédnutelné barvě a má výtečnou chuť, ale navíc je přímo nabitá zdraví...
Reklama

Postup

  1. Fazole namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte doměkka, zhruba 40 minut.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte na tenké plátky, papriku na proužky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, papriku a koření a osmažte dozlatova. Česnek nakrájejte na plátky a s cukrem vsypte k zelenině. Promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přilijte protlak a sójovou omáčku a restujte 5 minut.
  3. Zalijte 2 l vody. Řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte, zelí nakrouhejte, bramboru oloupejte a nakrájejte na kostky. Vsypte do hrnce, přidejte houby a zahřívejte k varu. Ztlumte, přiklopte a na mírném stupni nechte vařit zhruba 40 minut.
  4. Dochuťte solí, octem, případně cukrem, polévka by měla být sladkokyselá. Vmíchejte fazole a posypte nasekanými bylinkami.
Reklama

Veganský ukrajinský boršč  Foto: Veganský ukrajinský boršč; foto: Zeleninová kuchařka

Zeleninová kuchařka Foto: Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama