Suroviny
- bílé fazole (velké ) 150 g
- červená cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- zelená paprika 1 ks
- řepkový olej 6 lžic
- nové koření 2 kličky
- bobkový list 2 ks
- sušený tymián 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- třtinový cukr (tmavý ) 2 lžíce
- rajčatový protlak 3 lžíce
- sójová omáčka 4 lžíce
- červená řepa (menší ) 1 ks
- červené zelí (čerstvé ) 1 hrst (asi 100 g)
- brambory 1 ks
- sušené houby (nasekané) 2 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- kopr (čerstvý nebo hladkolistá petržel)
- pepř celý (černý) 2 kuličky
- sůl
Postup přípravy
- Fazole namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte doměkka, zhruba 40 minut.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte na tenké plátky, papriku na proužky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, papriku a koření a osmažte dozlatova. Česnek nakrájejte na plátky a s cukrem vsypte k zelenině. Promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přilijte protlak a sójovou omáčku a restujte 5 minut.
- Zalijte 2 l vody. Řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte, zelí nakrouhejte, bramboru oloupejte a nakrájejte na kostky. Vsypte do hrnce, přidejte houby a zahřívejte k varu. Ztlumte, přiklopte a na mírném stupni nechte vařit zhruba 40 minut.
- Dochuťte solí, octem, případně cukrem, polévka by měla být sladkokyselá. Vmíchejte fazole a posypte nasekanými bylinkami.