Najděte si recept
Na co máte chuť?

Veganský ukrajinský boršč
Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ačkoli původně pochází ze sousední Ukrajiny. Využívá červenou řepu a zelí, dvě podzimně-zimní zeleniny, které se v kuchyni spíše objevují jako příloha. Zdatně jim sekundují houby a fazole, které hravě zastoupí maso.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- velké bílé fazole 150 g
- červená cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- zelená paprika 1 ks
- Řepkový olej 6 lžic
- nové koření 2 kličky
- Bobkový list 2 ks
- celý černý pepř 2 kuličky
- sušený tymián 1 lžička
- Česnek 2 stroužky
- tmavý třtinový cukr 2 lžíce
- řajčatový protlak 3 lžíce
- Sójová omáčka 4 lžíce
- menší červená řepa 1 ks
- čerstvé červené zelí 1 hrst (asi 100 g)
- brambora 1 ks
- sušené houby, nasekané 2 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- čerstvý kopr nebo hladkolistá petržel
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Fazole namočte den předem do vody. Slijte je, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte doměkka, zhruba 40 minut.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev oloupejte a s celerem nakrájejte na tenké plátky, papriku na proužky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, celer, papriku a koření a osmažte dozlatova. Česnek nakrájejte na plátky a s cukrem vsypte k zelenině. Promíchejte a nechte zkaramelizovat. Přilijte protlak a sójovou omáčku a restujte 5 minut.
- Zalijte 2 l vody. Řepu oloupejte a nahrubo nastrouhejte, zelí nakrouhejte, bramboru oloupejte a nakrájejte na kostky. Vsypte do hrnce, přidejte houby a zahřívejte k varu. Ztlumte, přiklopte a na mírném stupni nechte vařit zhruba 40 minut.
- Dochuťte solí, octem, případně cukrem, polévka by měla být sladkokyselá. Vmíchejte fazole a posypte nasekanými bylinkami.
Veganský ukrajinský boršč; foto: Zeleninová kuchařka
Zeleninová kuchařka
Z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma
Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.
Vydává Smart Press.