Suroviny
- žloutek 3 ks
- sůl 1 špetka
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda 2 lžíce
- máslo (na 1cm kostky) 100 g
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- zelený chřest 500 g
- brambory (nové) 750 g
Postup přípravy
- V misce metličkou rozmíchejte žloutky, vodu, sůl, hořčici a citronovou šťávu. Míchejte cca 3 minuty.
- Misku dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala vody a pokračujte v míchání. Vejce musí zůstat tekutá, nezapomínejte tedy na kraje a dno, kde mají tendenci se přichytávat. Jediné, co nechcete, je mít z omáčky míchaná vajíčka.
- Z toho důvodu je také dobré misku každou chvilku z hrnce sundat, pokračovat v míchání, a pak ji zas vrátit zpátky, aby se mezitím trochu ochladila.
- Pomalu začněte přidávat máslo – opatrně, po jednotlivých kostkách. Teprve když se máslo rozpustí, můžete přidat další kostku. Nepolevujte v míchání.
- Omáčku odstavte a případně dochuťte solí, pepřem a citronem. Pozor, aby nevychladla, zdrcla by se, před podáváním ji musíte pořád udržovat teplou.
- Máte-li zelený chřest, odlomte konce (tam, kde sám stonek pukne), lehce oškrábejte poslední třetinu škrabkou a v osolené vodě vařte cca 4–5 minut. Nechte okapat a servírujte s brambory a holandskou omáčkou.
PRIMA TIP: Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu