Kvásek
- mléko (vlažné ) 100 ml
- cukr krupice 1 lžička
- droždí 21 g (1/2 kostky)
Těsto
- mléko 100 ml
- vejce 2 ks
- hladká mouka 500 g
- sůl špetka
- cukr krupice 1 lžíce
- máslo 100 g
- mouka (na pomoučení)
Náplň
- měkký tvaroh 300 g
- vejce 1 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl špetka
Postup přípravy
- Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- V mléce rozšlehejte 1 vejce. Mouku osote, přidejte cukr, mléko s vejci, máslo a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 30 minut na teplém místě kynout.
- Tvaroh rozmíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem a zlehka osolte.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát silný zhruba 5 mm, rozkrájejte ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a do jejich středu dejte tvarohovou náplň. Protilehlé cípy složte dovnitř, přimáčkněte a nechte koláče ještě zhruba 10 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Šátečky potřete zbylým rozšlehaným vejcem, zakápněte máslem a pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut.