reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Volarské šátečky
Autor: Sladká první republika Volarské šátečky

Volarské šátečky

Hodnoceno: 0x
Hospodyně je skládaly svým mužům – soumarům – na dlouhé cesty po Zlaté stezce. Až do 18. století prožívaly Volary velký rozmach, protože byly jedinou zastávkou s možností přenocování na české straně. Šátečky se na cestování hodily více než koláče, protože z nich náplň nevypadávala.
do 1,5 hodiny
1 plech porce

reklama

Suroviny (1 plech porce)

Kvásek:

Postup

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. V mléce rozšlehejte 1 vejce. Mouku osote, přidejte cukr, mléko s vejci, máslo a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte zhruba 30 minut na teplém místě kynout.
  3. Tvaroh rozmíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem a zlehka osolte.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát silný zhruba 5 mm, rozkrájejte ho na čtverce o velikosti 5 x 5 cm, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a do jejich středu dejte tvarohovou náplň. Protilehlé cípy složte dovnitř, přimáčkněte a nechte koláče ještě zhruba 10 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Šátečky potřete zbylým rozšlehaným vejcem, zakápněte máslem a pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut.

Volarské šátečky  Foto: Volarské šátečky; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

reklama