Těsto
- hladká mouka 200 g
- máslo 200 g
- moučkový cukr 200 g
- vejce natvrdo (žloutky) 9 ks
- mandle (mleté) 120 g
- citronová kůra 1
- máslo
- mouka
Náplň
- smetana ke šlehání 250 ml
- mandle (mleté) 140 g
- moučkový cukr 100 g
- mandle (nasekané) 50 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujte v tvárné těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístěte do připravené formy a prsty vymačkejte zvýšený okraj.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Na náplň ušlehejte smetanu dotuha. Mleté mandle promíchejte s cukrem a přidejte šlehačku. Náplň rozetřete na předpečený korpus a ozdobte nasekanými mandlemi.