návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Výtečný mandlový dort

1 dort porce
do 1 hodiny
Výtečný mandlový dort
Výtečný mandlový dort Autor: Sladká první republika
Mandle bývaly za první republiky častou součástí moučníků a dortů. Dovážely se sem ze Španělska, Itálie a Chorvatska. V tomto dezertu naplno vynikne jejich něžná a zároveň výjimečná chuť.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujte v tvárné těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístěte do připravené formy a prsty vymačkejte zvýšený okraj.
  3. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjměte a nechte zchladnout.
  4. Na náplň ušlehejte smetanu dotuha. Mleté mandle promíchejte s cukrem a přidejte šlehačku. Náplň rozetřete na předpečený korpus a ozdobte nasekanými mandlemi.
Reklama

PRIMA TIP: Těsto můžete udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třete s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválejte a upečte podle receptu.

Výtečný mandlový dort  Foto: Výtečný mandlový dort; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama