Nádivka:
- rohlík (housky nebo 2/3 bílé veky) 6 ks
- vejce 6 ks
- smetana 50 ml
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- anglická slanina (v celku; nebo uzená krkovice) 300 g
- jarní cibulka 2 ks
- pažitka (nasekaná) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- mandlové plátky 2 hrsti
- muškátový oříšek (nemusí být)
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 150 °C.
- Kachnu omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Ze všech stran ji osolte a okmínujte.
- Vložte ji do pekáče, ten zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte pozvolna asi 3 hodiny.
- Pečivo nakrájejte na malé kostičky, ty přesypte do větší mísy. Mezitím si orestujte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo uzené maso spolu s nasekanou jarní cibulkou. K pečivu přidejte 6 žloutků, rozpuštěné zchladlé máslo a 50 ml smetany.
- Pak přidejte orestované uzené, sekané mandle, pažitku, petrželku, dvakrát strouhněte muškátový oříšek a nakonec přidejte špetku soli a čerstvě namletý pepř.
- V jiné míse ušlehejte vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ten postupně (na třikrát) jemně vmíchejte do těsta na nádivku.
- Hotovou směs dejte kolem téměř upečené kachny a pečte společně už odkryté při 180 °C asi 20–30 minut.
Nebo můžete upéct kachnu podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Máme tu pro vás i další kachní recepty: