Suroviny
- kachna 1 ks (1,7–2 kg)
- cibule (velká ) 1 ks
- tymián 3 snítky
- brambory (baby ) 1 kg
- růžičková kapusta cca 15 ks
- fíky 8–10 ks
- zeleninový vývar (nebo kuřecí vývar)
- bylinky (mikro bylinky na ozdobu)
- granátové jablko (na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
20 receptů na šťavnatá a voňavá kachní prsa
Kachní maso s červeným zelím je symbolem podzimního hodování – snad všichni mají v chladnějším počasí chuť pořádně se nasytit. Kachní maso můžete ale připravit nejen s...
Postup přípravy
- Kachna musí mít pokojovou teplotu, proto si ji vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před pečením.
- Předehřejte troubu na 150 °C. Kachní kůži v prsní oblasti lehce nařízněte – dejte si pozor, abyste se neprořízli až k masu.
- Řádně osolte, opepřete a nevynechte ani dutinu. Naplňte ji cibulí pokrájenou na čtvrtky a tymiánem (pár větviček schovejte na později).
- Kachnu umístěte prsní stranou dolů do velkého pekáče, zalijte 1/2 šálkem vývaru. Pečte asi 1,5 hodiny přiklopené ve střední části trouby.
- Vyjměte pekáč z trouby a přeneste kachnu na tác. Slijte tuk. Na pekáč umístěte brambory, kapustičky (pokud máte menší, přidejte je až po 25 minutách pečení) a zalijte 1/2 šálkem kachního tuku.
- Přidejte trochu soli, pepře a tymián. Brambory nahrňte spíš ke krajům a vraťte kachnu na pekáč, prsy nahoru. Pečte, dokud brambory nejsou hotové a kachna hezky zlatavá. Bude to trvat si 45–60 minut.
- Po této době přendejte kachnu na prkénko, nechte ji odpočívat minimálně 10 minut a připravte si přílohu. K bramborám přidejte nakrájené fíky na čtvrtiny.
- Pečte, dokud fíky nejsou měkké a šťavnaté, asi 5–8 minut. Na závěr ozdobte mikro bylinkami a granátovým jablkem.