Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená kachna s fíky a kapustičkami
Kachnička je skvělou volbou pro sváteční oběd, ale co takhle vyzkoušet trochu netradiční verzi? :) Skvěle s ní fungují šťavnaté fíky i
nad 2 hodiny
Článek
20 receptů na šťavnatá a voňavá kachní prsa
Kachní maso s červeným zelím je symbolem podzimního hodování – snad všichni mají v chladnějším počasí chuť pořádně se nasytit. Kachní maso můžete ale připravit nejen s...
Suroviny
- Kachna 1 ks (1,7–2 kg)
- velká cibule 1 ks
- Tymián 3 snítky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- baby brambory 1 kg
- růžičková kapustička cca 15 ks
- fíky 8–10 ks
- zeleninový/kuřecí vývar
- mikro bylinky a granátové jablko na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kachna musí mít pokojovou teplotu, proto si ji vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před pečením.
- Předehřejte troubu na 150 °C. Kachní kůži v prsní oblasti lehce nařízněte – dejte si pozor, abyste se neprořízli až k masu.
- Řádně osolte, opepřete a nevynechte ani dutinu. Naplňte ji cibulí pokrájenou na čtvrtky a tymiánem (pár větviček schovejte na později).
- Kachnu umístěte prsní stranou dolů do velkého pekáče, zalijte 1/2 šálkem vývaru. Pečte asi 1,5 hodiny přiklopené ve střední části trouby.
- Vyjměte pekáč z trouby a přeneste kachnu na tác. Slijte tuk. Na pekáč umístěte brambory, kapustičky (pokud máte menší, přidejte je až po 25 minutách pečení) a zalijte 1/2 šálkem kachního tuku.
- Přidejte trochu soli, pepře a tymián. Brambory nahrňte spíš ke krajům a vraťte kachnu na pekáč, prsy nahoru. Pečte, dokud brambory nejsou hotové a kachna hezky zlatavá. Bude to trvat si 45–60 minut.
- Po této době přendejte kachnu na prkénko, nechte ji odpočívat minimálně 10 minut a připravte si přílohu. K bramborám přidejte nakrájené fíky na čtvrtiny.
- Pečte, dokud fíky nejsou měkké a šťavnaté, asi 5–8 minut. Na závěr ozdobte mikro bylinkami a granátovým jablkem.
Pečená kachna s fíky a kapustičkami; foto: Cat & Cook
Cat & Cook
Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!
Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.
V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook :-)
catandcook.cz alias Ivana Jindřichová