návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kuře à la čínská kachna

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1,5 hodiny
Kuře a la čínská kachna
Autor: Marek Kučera Kuře a la čínská kachna
Skvělá kachna po čínském, resp. pekingském způsobu je specialitou mnoha restaurací, ale v domácích podmínkách se nevídá často vzhledem ke speciálnímu postupu přípravy a dlouhému marinování. Tady je její kuřecí a na přípravu snazší, leč neméně dobrá alternativa.

Suroviny (4 porce)

Marináda:

Na potírání:

Postup

  1. Břišní dutinu kuřete poprašte půl lžičkou koření pěti vůní. Přísady na marinádu promíchejte ve velké míse nebo lépe v silném plastovém sáčku s uzávěrem na zip, do marinády vložte kuře a celé ho obalte marinádou.
  2. Kuře nechte marinovat nejméně 4 hodiny, lépe ale přes noc.
  3. Kuře vyndejte z marinády 30 minut před přípravou a do břišní duriny vložte plátky zázvoru z marinády. Do pekáče postavte vhodnou mřížku a na ni dejte kuře (pokud ji nemáte, posaďte kuře na koule ze zmačkaného alobalu, které dáte do pekáče).
  4. Zbylou marinádu vlijte do kastrůlku a vařte ji 5 až 10 minut, aby zhoustla. Vmíchejte do ní javorový sirup nebo med. Troubu zapněte na 170 °C. Kuře by po 20 minutách mělo začít pouštět tuk, pokud ne, přidejte do pekáče lžíci či dvě oleje a kuře další hodinu pečte a potírejte vypečenou šťávou a tukem. Pak začněte kuře potírat svařenou marinádou, celkem pečte ještě asi 30 minut. Před podáváním nechte 15 až 20 minut odpočívat. Kuře by mělo být krásně hnědé a lesklé, jakoby lakované.

PRIMA TIP: Takto připravené kuře můžete podávat podobně jako jeho vzor, tedy pekingskou kachnu. Maso nakrájejte na jemné plátky a podávejte ho zabalené v jednoduchých placičkách z mouky vody spolu s najemno nakrájenou jarní cibulkou, zakapané zbylou šťávou z pečení.

Kuře a la čínská kachna  Foto: Kuře à la čínská kachna; foto: Marek Kučera