Suroviny
- celé kuře 1 ks
- koření pěti vůní (směs ) 1/2 lžičky
Marináda
- sójová omáčka (světlá ) 1/4 hrnku
- sójová omáčka (tmavá ) 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- zázvor (čerstvý) 5–6 plátků
- koření pěti vůní (směs) 1 lžička
Na potírání
- javorový sirup 2 lžíce
Postup přípravy
- Břišní dutinu kuřete poprašte půl lžičkou koření pěti vůní. Přísady na marinádu promíchejte ve velké míse nebo lépe v silném plastovém sáčku s uzávěrem na zip, do marinády vložte kuře a celé ho obalte marinádou.
- Kuře nechte marinovat nejméně 4 hodiny, lépe ale přes noc.
- Kuře vyndejte z marinády 30 minut před přípravou a do břišní duriny vložte plátky zázvoru z marinády. Do pekáče postavte vhodnou mřížku a na ni dejte kuře (pokud ji nemáte, posaďte kuře na koule ze zmačkaného alobalu, které dáte do pekáče).
- Zbylou marinádu vlijte do kastrůlku a vařte ji 5 až 10 minut, aby zhoustla. Vmíchejte do ní javorový sirup nebo med. Troubu zapněte na 170 °C. Kuře by po 20 minutách mělo začít pouštět tuk, pokud ne, přidejte do pekáče lžíci či dvě oleje a kuře další hodinu pečte a potírejte vypečenou šťávou a tukem. Pak začněte kuře potírat svařenou marinádou, celkem pečte ještě asi 30 minut. Před podáváním nechte 15 až 20 minut odpočívat. Kuře by mělo být krásně hnědé a lesklé, jakoby lakované.