Dýňový chléb je perfektní pečivo, které máte po ruce ráno, v poledne i večer. Je zkrátka vynikající kdykoli během dne. Ingredience v tomto receptu lze snadno najít v obchodě s potravinami nebo je běžně máte doma ve spíži.
Vyzkoušejte zdravý dýňový chléb slazený javorovým sirupem. Je skvělý kdykoliv během dne
Dýně je všestranná superpotravina, kterou lze použít jak ve sladkých, tak ve slaných pokrmech, ale také v nápojích a kosmetice. Je to proto, že dýně obsahuje velké množství vitamínů a minerálů včetně vlákniny, vitamínu A, B, E a C, draslíku, mědi, manganu, železa. Má vysoký obsah antioxidantů a může přispívat ke zdravému srdci, kůži a očím.
Javorový sirup s mírou
Zdravější varianta dýňového chleba je slazena javorový sirupem. Ten obsahuje velké množství zinku, který pomáhá imunitnímu systému. Dále se v něm vyskytuje mangan, jenž je zásadní pro funkci mozku a nervového systému. Javorový sirup dále obsahuje antioxidanty, vápník, draslík a železo.
Navzdory svým nutričním vlastnostem a lahodné chuti je přece jen důležité si uvědomit, že se stále jedná o sladidlo a mělo by být používáno s mírou. Při nákupu javorového sirupu je důležité číst etikety, protože existuje mnoho značek, které jsou ve skutečnosti sirupy s javorovou příchutí a nejsou 100% čisté.
Vyzkoušejte i další sladké i slané pečivo s dýní
Ingredience na dýňový chléb
- 1 ½ hrnku špaldové mouky (může být i bezlepková, celozrnná nebo klasická)
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička pomerančové kůry
- 2 vejce
- 1 šálek dýňového pyré
- ⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje
- ¼ šálku pomerančové šťávy
- ½ šálku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ šálku drcených pekanových ořechů
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte formu na biskubský chlebíček pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a pomerančovou kůru.
- V samostatné misce prošlehejte vejce, dýňové pyré, kokosový olej, pomerančovou šťávu, javorový sirup a vanilku. Mokré ingredience vlijte do suchých a vše smíchejte, dokud se těsto dokonale nespojí.
- Těsto nalijte do formy a posypte drcenými pekanovými ořechy. Pečte 45–55 minut nebo dokud párátko nevyjde z dýňového chleba čisté.
- Před podáváním nechte vychladnout alespoň 30 minut.
Zdroj: Choosing Chia
redaktorka FTV Prima