Existuje mnoho jedinečných pokrmů, které můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Napadlo vás ale někdy připravit v ní ovoce? Neočekávané spojení fritézy a čerstvého ovoce funguje perfektně. Teplem totiž plody přírody dokonale zkaramelizují, čímž se zdůrazní sladká chuť. Připravte neodolatelný horký dezert z některého z těchto druhů ovoce!
V horkovzdušné fritéze můžete smažit i ovoce! Připravte si chuťovou bombu
Všechny tyto druhy ovoce připravujte v horkovzdušné fritéze na 200 °C. Nicméně každá fritéza je jiná, takže je důležité ovoce kontrolovat a včas vyndat.
Jablka
Seznam nejlepšího ovoce na tepelnou úpravu začneme ověřenou klasikou – jablky. Nakrájená jablka jsou skvělá, když se připravují kolem 10 až 15 minut. Jablkům můžete ponechat slupku nebo ji odstranit. Je to pouze na vašich preferencích. Nakrájené jablko zbavené jádřince potřete javorovým sirupem nebo medem a obalte ve skořici. Jablka můžete obalit i ve směsi skořice, muškátového oříšku, nového koření, zázvoru a kardamomu.
Pečená jablka jsou skvělá i v klasické žemlovce s tvarohem. Inspirujte se videoreceptem
Banány
Další ovoce, kterému příprava ve fritéze prospěje, je banán. Zkaramelizovaný chutná naprosto famózně, a když ho polijete například kondenzovaným mlékem, zažijete chuťovou nirvánu. Celý proces smažení vzduchem zabere mezi šesti až osmi minutami, takže banán bude hotový během okamžiku.
Banán ponechte ve slupce, pouze ji podélně rozřízněte ostrým nožem, aby se k ovoci dostal vzduch. Nelekejte se, slupka horkem zčerná. Dužinu pak vydlabejte lžičkou nebo opatrně odstraňte slupku a banán položte na talíř.
Pomeranč
Smažené pomeranče se hodí k snídani, svačině nebo jako dezert. Nejlepší způsob, jak si pomeranče připravit v horkovzdušné fritéze, je nakrájet je na kolečka nebo na čtvrtiny. Můžete je nechat se slupkou nebo ji oloupat. Poté kousky obalte v javorovém sirupu nebo hnědém cukru a posypte trochou skořice. Tři až pět minut ve fritéze stačí k tomu, aby se z pomeranče stal skvělý dezert. Jakmile okraje začnou hnědnout, je ovoce připravené k jídlu. Dílky pomeranče skvěle chutnají v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.
Jahody
Napadlo vás někdy smažit jahody? Je to super záležitost! Pokud máte doma kyselé kousky, z kterých se vám kroutí pusa, hoďte je do fritézy. Jednoduše je nakrájejte na širší plátky a obalte je skořicí s trochou cukru. Pak je stačí smažit čtyři až osm minut, aby byly jahody zkaramelizované.
I když smažené jahody můžete jíst samotné, ještě lepší jsou s kopečkem šlehačky, jogurtem nebo podávané na zmrzlině.
Žlutý meloun
Sladká chuť a struktura žlutého melounu se skvěle hodí ke grilování a pečení. Jednoduše oloupejte slupku a nakrájejte ho na kousky o velikosti sousta. Poté je smažte asi pět minut. Pokud máte rádi kouřovou chuť, zkuste přidat na meloun uzenou papriku a med. Další překvapivě uspokojivou kombinací chutí, kterou můžete vyzkoušet, je med, limetková šťáva a čerstvá máta.
Vodní meloun
Možná největším překvapením v celém seznamu je smažený vodní meloun. Kupodivu to funguje! Nicméně doporučujeme, abyste plátky melounu nejdříve dobře okořenili, než je hodíte do fritézy. Meloun lze také před smažením marinovat.
Připravte si marinádu z olivového oleje a šťávy z citrusových plodů, jako je pomeranč nebo limetka. Do marinády přidejte i špetku soli. Sůl zkrotí všechny hořké chutě melounu a zároveň podtrhne jeho sladkost a šťavnatost. Jakmile si meloun v marinádě odpočine 10 minut, je připraven na vložení do fritézy. Na vzduchu ho nechte smažit asi 5 minut, je to rychlovka.
Avokádo
Avokádo je ovoce, protože pochází z kvetoucího stromu a má pecku. Zkuste ho připravit naslano v křupavém těstíčku. Nakrájejte oloupané avokádo na plátky a obalte je v klasickém trojobalu z hladké mouky, vejce a strouhanky. Do strouhanky či mouky můžete zamíchat trochu mleté papriky, sůl nebo česnekové koření.
Avokádové hranolky postříkejte dostatečným množstvím oleje, aby se ve fritéze nespálily a vložte je na 8 minut opékat. Podávejte s domácím dresinkem nebo majonézou.
Ve fritéze lze připravit i další druhy ovoce. Skvělé budou smažené švestky, broskve, hrušky nebo ananas.
Zdroj: mashed
redaktorka FTV Prima