Vánoce jsou plné jídla. Začínaje štědrovečerní hostinou, pokračující rodinnými obědy mezi svátky a končící dojídáním zbytků a cukroví. Ve většině případů se česká kuchyně nese ve znamení tučnějších chodů, které mají za následek pocit plnosti a bolavý žaludek. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel.
Jak na Vánoce nepřibrat? Nic si nezakazujte, ale nejdřív přemýšlejte, a pak to nepřehánějte
Na váhu si po Vánocích nikdo nechce stoupat, neboť během svátků jíme více, a navíc pokrmy, které linii ve formě zrovna neudrží. Zkrátka, užíváme si hojnosti a urazit babičku ani tetu, jež s láskou připravují všechny ty dobroty, nechceme. Vše je potřeba přeci ochutnat.
Od tučných jídel k depresi
Výzkumy tvrdí, že přílišná konzumace nezdravého jídla přispívá k duševní nepohodě, může způsobit agresivnější chování, a dokonce být spouštěčem duševních onemocnění, jako je třeba deprese. Za vše mohou především tzv. trans-mastné kyseliny, které najdeme v průmyslově zpracovaných jídlech, fast foodu či cukrovinkách, a které mimo jiné nepříznivě ovlivňují mozkové funkce.
„Pokud si chceme – nejen o Vánocích – dopřát častěji smažená jídla, měli bychom si je připravit doma a mít celý proces pod kontrolou. Ke smažení využíváme oleje, které se nepřepalují a snesou i vysoké teploty, jako je třeba řepkový olej. Za vyzkoušení stojí také vyměnit klasickou mouku za kukuřičnou nebo strouhanku za rozdrcené corn flakes. Nenasávají totiž tolik oleje,“ říká Václav Tringela, specialista na maso a ryby z internetového obchodu Košík.cz. Případně vyzkoušejte japonskou panko strouhanku, která se připravuje z čerstvého pečiva a překvapivě je ve výsledku křupavější a nenasákává tolik tuku. A snadno ji zvládnete připravit doma.
Všeho s mírou
Zakázat si štědrovečerní večeři a žádné sladké, není úplně nejlepším řešením. Je velmi pravděpodobné, že si ve slabé chvilce odříkaného ukrojíte největší krajíc a nakonec toho najednou sníte nekontrolovatelné množství. Lepší je jídlo správně vnímat a kontrolovat, kolik toho přesně konzumujete. Cukroví si naberte na malý talířek a snězte jen to, co jste si na něj přichystali. K bramborovému salátu s majonézou přidejte zeleninu nebo si k hlavnímu chodu připravte lehký salát obohacený o luštěniny. Skvělé v zelenině bude fungovat červená čočka nebo cizrna. Omezte i nekontrolovatelné konzumování u televize, kdy plně nevnímáte, co jíte.
Vyzkoušejte lehčí variace na bramborový salát
Odlehčete svému žaludku a doplňte vitamíny
Cukroví si odepírat také nemusíte. Zkuste letos připravit pár zdravějších druhů obsahujích sušené ovoce a ořechy. Chlebíčky lze obložit zdravějšími ingrediencemi, které umí skvěle chutnat. Zkuste cizrnovou, řepovou nebo česnekovou pomazánku a majonézu vynechejte úplně.
Na stůl si k cukroví a chlebíčkům přichystejte i čerstvou zeleninu, kterou oceníte, protože vás po ní nebude bolet břicho. Nakrájejte proužky mrkve, řapíkatého celeru a okurky a přidejte k nim misku hummusu. Uvidíte, že i návštěvy tuto změnu ocení.
Alkohol jako kalorická bomba
Vánoce jsou také plné alkoholu. Vaječný koňak je kalorická bomba, která k zimním svátkům zkrátka patří. Dopřejte si ho, ale s mírou. Nealkoholické sladké limonády nahraďte domácí limonádou z mraženého ovoce nebo si do skleničky na víno nalijte jablečný mošt. Opět vám váš organismus po svátcích poděkuje.
Zdroj: Košík
redaktorka FTV Prima