Pokud jste někdy byli u našich polských sousedů, jen těžko jste si jich mohli nevšimnout. Zapiekanky jsou totiž populární po celém Polsku a najdete je prakticky kdekoliv. Čím je ale tento street food tak zajímavý?
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Zapiekanka je vlastně forma otevřeného a zapečeného sendviče, jak napovídá už samotný název. Na první pohled je jasné, že svou popularitu si zapiekanka získala díky své chuti a variabilitě. Základní kombinace sice pracuje pouze se strouhaným sýrem, houbami a kečupem, ale v dnešní době už existuje řada dalších.
Vůbec poprvé se toto pouliční jídlo objevilo v Polsku údajně v 70. letech, kdy mohlo představovat levnější verzi pizzy, která nebyla tak snadno (respektive spíš vůbec) dostupná. Zdaleka nejlepší jsou zapiekanky samozřejmě čerstvě připravené, aby bylo pečivo hezky křupavé. Nicméně i tak se dají sehnat už hotové a mražené kousky, které ale nenabízejí takový chuťový zážitek, jaký by mohly. Proto až budete v Polsku a uvidíte malý stánek s nápisem Zapiekanki, zpozorněte!
Zapiekanku můžete ozdobit i salámem nebo klobásou Zdroj: iStock
Jak připravit zapiekanku doma?
Není to nic složitého, stačí vám jen několik základních ingrediencí, mezi které patří:
- světlá bageta nebo veka
- žampiony + trochu másla
- strouhaný sýr (např. mozzarella nebo čedar)
- kečup
- jarní cibulka na ozdobu
- sůl, pepř
Nebo samozřejmě můžete vymyslet vlastní kombinaci, ale na řadě zapiekanek najdete pořádnou dávku kečupu, který mnozí nemohou vynechat. Stejně tak můžete přidat hořčici nebo smaženou cibulku na posypání.
Postup: Nejprve na másle orestujte pokrájené žampiony a lehce je okořeňte. Podélně rozkrojte světlou bagetu, zasypte ji restovanými žampiony a přidejte strouhaný sýr. Pečte na cca 190 °C několik minut, poté můžete dopéct dozlatova. Jakmile je hotovo, zakápněte zapiekanku kečupem a ozdobte jarní cibulkou.
Zapiekanka je výborná s pivem, alkoholickým i nealkoholickým.
Zdroj: eatingeuropean.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima