Jablko patří bezpochyby mezi nejoblíbenější české suroviny a mezi ovocem je jasný vítěz! I když ho nejraději chroupeme zasyrova tak, jak narostlo na stromě, je to i výborná ingredience pro přípravu sladkých i slaných pokrmů.
Hrdina kuchyně: Jablko – zde najdete recepty ze 7. dílu
Jablko hraje v dějinách lidstva zásadní roli. Bylo u toho, když Adama a Evu vyhnali z ráje, když začala Trojská válka, když Newton objevil gravitační zákon... Jablko je symbolický plod, cosi zcela základního, co nás doprovází odnepaměti. Bereme ho jako samozřejmost, možná nám může připadat banální, ale to by byla chyba. Jablko má totiž velký potenciál.
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Vyzkoušejte zajímavé recepty s jablky, které připravil Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:
Kuře se salátem alla Waldorf
Šťavnaté kuřecí maso a k tomu výtečný salát s jablkem, celerem a ořechy. Tohle jídlo je prostě ideální večeře – nabité vitamíny i bílkovinami. A tak trochu jako bonus uspokojí i chutě na sladké :)
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
Na kuře:
• 1 kg kuřecích prsou
• 1 menší lžíce soli
• 1/2 lžičky cukru
• 1 lžička bílého pepře
• 1 lžička mleté sladké papriky
• 1 lžička muškátového oříšku
• 1 lžička kurkumy
• 2 lžičky sušeného česneku
• 3 lžíce rostlinného oleje
Pokud máte možnost, bouchněte do masa několikrát tenderizérem, maso hezky zkřehne. Pokud tenderizér nemáte, pusťte se rovnou do marinování. Ze všech ingrediencí mimo oleje a masa připravte kořenící směs. Poté maso ze všech stran směsí dobře posypte a nechte marinovat alespoň přes noc v lednici.
Pánev rozpalte naplno, maso potřete olejem a ze všech stran dobře zatáhněte. Na prsa položte plátek másla a maso dopékejte v troubě při 180 °C asi 10 minut. Před krájením počkejte alespoň 3 minuty, ať z masa nevyteče skvělá šťáva.
Na salát:
• 1 menší celer
• 3 pevná jablka
• šťáva z 1/2 citronu
• hrst červeného hroznového vína
• 2 lžíce koňaku (není nutné)
• hrst vlašských ořechů (nebo pekanových)
• sůl a čerstvě namletý pepř
• citron
• 60 g créme fraiche
• 60 g domácí majonézy
• několik lístků rukoly nebo řeřichy
Celer, oloupejte, nakrájejte na tenké nudličky a na chviličku vhoďte do vroucí vody - změkne a bude mít jemnější chuť. Poté celer zchlaďte ve studené vodě a vhoďte do mísy. Jablka zbavte jadřinců, nakrájejte na plátky, mírně zakápněte citronem, aby nezhnědla, a přidejte k celeru. Přihoďte vypeckované hroznové víno, nasekané vlašské ořechy. Salát mírně osolte, opepřete, zakápněte citronem a promíchejte. Créme fraiche promíchejte s majonézou a těsně před podáváním vše vmíchejte do salátu.
Salát podávejte s nakrájeným kuřecím prsem a lístky rukoly nebo řeřichy.
Treska na cideru, se slávkami
Připravte si doma hostinu jako od moře. Kus dobré čerstvé ryby doplňte mušlemi a vše štědře podlijte jablečným ciderem, který jídlu dodá výtečnou chuť!
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 3 kapie
• 1 velký pórek
• 5 šalotek
• 2 stroužky česneku
• 180 ml suchého cideru
• 5x 200 g filet z čerstvé tresky
• citronová šťáva
• 2 lžíce másla
• 1 lžíce rostlinného oleje
• 1 kg slávek
• velká snítka petržele
• sůl a čerstvě namletý bílý pepř
• 1 velká bageta
V pánvi rozehřejte olej a máslo. Papriku i pórek nakrájejte na nudličky, šalotky přepulte, česnek nasekejte na plátky. V pánvi začněte restovat papriku, po 2 minutách přihoďte pórek a šalotky, po dalších 2 minutách taky česnek. Jídlo osolte a opepřete. Přihoďte slávky, přilijte cider a pánev zaklopte. Počkejte, až se slávky otevřou.
Tresku osolte, opepřete, zatáhněte na pánvi a položte na zeleninu. Vše povařte ještě asi 4 minuty, nebo dokud treska nebude hotová. Dávejte pozor, ať tresku nevysušíte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a citronovou šťávu dle chuti. Podávejte s čerstvou bagetou.
Jablečný crumble
Crumble je skvělým řešením pro ty, kteří si netroufají na práci s těstem, ale přesto by rádi připravili dobrý ovocný koláč. Tohle je totiž něco jako koláč bez těsta – prostě ovoce zapečené s křupavou drobenkou. A další výhoda? Je to rychlovka a skoro bez práce :)
5 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY
Na náplň:
• 6 jablek
• 1 hruška
• 2 lžíce třtinového cukru
• 1 malá lžíce skořice
• 1 lžíce másla
• šťáva asi z 1/2 citronu
Troubu vyhřejte na 200 °C. Jablka i hrušku zbavte jadřinců, nakrájejte na větší půlměsíčky a dejte je do mísy. Přidejte zbylé ingredince, vše promíchejte a směs rozprostřete do středně velké zapékací mísy nebo malého pekáče.
Na krustu:
• 120 g ovesných vloček
• 120 g špaldové mouky
• 100 g másla
• 100 g třtinového cukru
Vločky promíchejte s moukou a cukrem, poté přidejte na kostičky nakrájené chladné máslo a začněte vše propracovávat, dokud vám nevznikne jemná směs podobající se mokré strouhance. Díky tomu získáte na konci pečení krásně křupavou krustu.
Připravenou směs rovnoměrně rozprostřete po ovoci a pekáč šoupněte do trouby. Crumble pečte asi 40 minut, na povrchu by měl mít hezky křupavou krustu a uvnitř by měl bublat.
Upečený crumble naberte, dobře to jde velkou lžící, a rozdělte na porce. Přidejte kopeček lžíci smetany a posypte moučkovým cukrem.
Jablečná omáčka
Jablečná omáčka je pro nás možná trochu netradiční, ale určitě ji zkuste – mile vás překvapí. Je trochu sladká, trochu pikantní, trochu slaná a výborně se hodí k méně výraznému masu jako je kuřecí nebo krůtí.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 2 větší jablka
• 2 cibule
• 70 g rajčatového protlaku
• 2 lžíce strouhaného kokosu
• 200 ml kokosového mléka
• 4 lžičky kari
• 2 lžíce slunečnicového oleje
• sůl
Strouhaný kokos namočte do dobře rozmíchaného kokosového mléka. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji. Přidejte jablka a pár minut nechte dusit. Přisypte kari, vmíchejte rajčatový protlak a kokosové mléko se strouhaným kokosem. Vařte na mírném ohni a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Chuť zvýrazněte špetkou soli. Výsledná konzistence by měla být hustší a trochu na skus.
Jablečnou omáčku podávejte k masu, například ke kuřecímu nebo krůtímu.
Připravila: Klára Michalová, foto: Darina Křivánková