Kozí sýry nejsou kvůli svému typickému aroma pro každého, ale pokud máte čerstvé i zralé sýry z kozího mléka rádi, máme pro vás 4 parádní nové recepty, které připravil Martin Škoda s Maruškou Doležalovou.
Hrdina kuchyně: Kozí sýr – zde najdete recepty ze 4. dílu
Koza nespásá louku jako sekačka nebo jako její kolegyně ovce. Vybírá si, například by nikdy nesežrala pokálenou trávu. Jde po tom nejlepším a nejvýživnějším a to se pak také odráží na kvalitě jejího mléka. Takže díky tomu je tak zdravé. Kozu dříve mívali na dvorku ti, co se nezmohli na krávu, větší kráva měla i větší vemeno a to hlásalo do vsi, že jeho majitel má naditější šrajtofli než chudák s kozou. Koza prostě bývala svým způsobem symbolem chudoby. Později, kdy jsme si byli všichni rovni, měla koza zase smůlu: nedojila tolik, jako kráva a navíc byla mlsná. Zatímco kráva vydržela odevzdaně stát na značce celý boží den, snědla, co jí bylo předloženo a dojila jako údernice, koza se domáhala pohybu a v jídle byla vybíravá. Inu ďábel rohatý, nepřizpůsobivý. Rehabilitace se u nás koza dočkala až v devadesátých letech minulého století, kdy si začali někteří odvážlivci pořizovat první stáda koz a zakládat ekochovy. Dnes už u nás kozí farmy můžeme počítat na desítky. Koza zůstala věrná malochovům, velké zvířecí fabriky by totiž nebyly schopny uspokojit její chutě.
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu v 18.10 na Primě!
Vyzkoušejte zajímavé recepty s kozím sýrem, které připravil Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:
Hamburger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou
Hamburgery u nás v posledních letech zažily obrovský boom a staly se králi mezi grilovanými dobrotami. Pokud jste i vy tomuto fenoménu propadli, možná rádi zkoušíte něco nového… A právě kozí sýr dá hamburgeru výjimečnou chuť. Přesvědčte se sami!
6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT
Na maso:
1,2 kg předního hovězího (krk, nebo podplečí)
1 lžíce soli
1 lžička mletého černého pepře
1 lžička cukru
2 lžíce rostlinného oleje
6 x 50 g tvrdého tučného kozího sýra
oříšek másla
Na karamelizovanou cibuli:
500 g cibule
4 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce cukru
3 lžíce citronové šťávy
sůl, bílý mletý pepř
Na servírování:
6 bulek
oříšek másla
1 hrst rukoly
2 rajčata
4 lžíce majonézy
1 lžíce dijonské hořcice
1 malá lžička medu
1. Maso rozkrájejte – libovější kusy semelte v mlýnku pouze jednou. Prorostlejší část, která bude tvořená hlavně tukem, nechte mlýnkem projet klidně 2 až 3 x. Díky tomu bude burger šťavnatý, ale zároveň si udrží dobrou strukturu.
2. Namleté maso ochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Pořádně promíchejte a nechte 20 minut odpočinout. Než se pustíte do přípravy placek, zkuste upéct malý kousek směsi, ať otestujete, jestli je maso dobře ochucené.
3. Pánev nebo gril rozehřejte na vyšší teplotu. Z masa vytvarujte šest zhruba 1,5 cm vysokých placek a maso mírně potřete olejem. Placky opečte z obou stran na pánvi, měly by stačit 3 minuty z každé strany. Maso zbytečně často neotáčejte. Poté placky potřete máslem, hezky to vylepší chuť, dejte na ně plátek sýra a přesuňte je do trouby vyhřáté na 200 °C (nebo zaklopte pánev hlubokou pokličkou) a nechte chvíli dojít.
4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte cukr, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 30 minut, nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
5. Bulky rozpulte, opečte, a poté je potřete máslem. Majonézu smíchejte s hořčicí a medem. Spodní část bulek potřete majonézovým dipem, přidejte trochu rukoly, plátky rajčat a masové placky se sýrem. Horní část bulek potřete cibulkou. Burgery zaklopte a propíchněte špejlí.
Cheesecake z kozího sýra s třešněmi a rozmarýnem
Oblíbený dezert se tradičně připravuje z čerstvého sýra z kravského mléka. Ale pokud chcete ochutnat něco nového, zkuste kombinaci tvarohu, kozího sýra a voňavých třešní.
1 DORT / PŘÍPRAVA: DO 1,5 HODINY
Na korpus:
150 g kakaových sušenek
50 g másla + na vymazání formy
Na náplň:
250 g čerstvého kozího sýra
250 g tvarohu
100 g cukru krupice
2 vejce
50 g zakysané smetany
citronová kůra
Na omáčku:
1 hrst třešní
3 lžíce třtinového cukru
1 snítka rozmarýnu
1. Formu o průměru 20 cm lehce vymažte máslem, dno i stěny vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte v robotu spolu s pokrájeným studeným máslem a napěchujte na dno formy.
2. Cukr v robotu promíchejte se sýrem a tvarohem. Přidejte vejce, zakysanou smetanu a citronovou kůru.
3. Troubu vyhřejte na 150 °C a dejte do ní misku s vodou, aby cheesecake nepopraskal. Koláč pečte 50 minut.
4. Třešně vypeckujte a svařte s cukrem a rozmarýnem na konzistenci husté omáčky. Odstraňte rozmarýn a nechte vychladnout.
5. Cheesecake nechte vychladnout, vyndejte z formy a polijte třešňovou omáčkou.
Salát s červenou řepou a zapečeným kozím sýrem
Pokud si rádi dáváte k večeři saláty, je potřeba kromě zeleniny přidat i něco navíc, aby vás jídlo dostatečně zasytilo. Zapečený kozí sýr a vlašské ořechy dodají dostatek bílkovin a zdravých tuků. A navíc si vážně moc pochutnáte!
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 1,5 HODINY
Na salát:
3 červené řepy
2 hrsti rukoly
2 hrsti polníčku
500 g kozího sýra s bílou plísní
1 hrst vlašský ořechů
1 hrst cherry rajčat (klidně více barev)
1 velká bílá bageta
3 lžíce másla
Na dresink:
6 lžic rostlinného oleje
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice
sůl, bílý pepř
1. Troubu rozehřejte asi na 180 °C, řepu zabalte do alobalu a pečte asi hodinu. Počkejte, až řepa vychladne a teprve poté ji oloupejte.
2. Bagetu nakrájejte na kostičky a opečte je na sucho na pánvi. Jakmile začnou kostičky chytat barvu, promíchejte je s máslem, udrží se více křupavé.
3. Ingredience na dresink dejte do zavařovací sklenice a důkladně protřepejte.
4. V míse promíchejte přepůlená rajčata s rukolou, polníčkem a dresinkem. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Přidejte na půlměsíčky nakrájenou červenou řepu, kostičky opečené bagety a ořechy. Salát rozdělte na talíře.
5. Sýr pokrájejte na plátky a krátce zapečte pod grilem, povrch by měl lehce zezlátnout. Opečený sýr pak nandejte na jednotlivé porce salátu.
Meruňkové čatný
Sýry a ovoce tvoří perfektní chuťovou kombinaci. A pokud přidáte k ovoci i pikantní akcent, bude výsledek o to lepší. Výtečné čatný z medově sladkých meruněk se zázvorem a chilli chutná skvěle a s kozím sýrem ještě lépe!
5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
1 kg meruněk
3 velké cibule
1 lžíce oleje
3 cm čerstvého zázvoru
1 lžička chilli
1 stroužek česneku
1 hrst rozinek
2 lžíce jablečného octa
3 lžíce třtinového cukru
čerstvý kozí sýr a chléb k podávání
1. Meruňky vypeckujte a pokrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobno.
2. Cibuli zpěňte na troše oleje, přidejte meruňky a pomalu je duste. Přidejte nastrouhaný zázvor, chilli, utřený česnek, rozinky, ocet a cukr. Pomalu duste a průběžně míchejte, dokud se tekutina neodpaří a čatný nezačne houstnout. Ještě teplé plňte do sklenic.
3. Podávejte s čerstvým kozím sýrem a kvalitním chlebem.
Připravila: Klára Michalová, Foto: Darina Křivánková