Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Hrdina kuchyně: Losos – zde najdete recepty z 2. dílu

Hrdina kuchyně: Losos

Hrdina kuchyně: Losos

  • Zavřít

Hrdina kuchyně: Losos

Losos je u nás nejoblíbenější ryba. Zdaleka předčí kapra i pstruha dohromady. A není se co divit. Velmi chutné a přiměřeně tučné maso, které zůstává šťavnaté, minimum kostí, lákavá barva… Martin Škoda s Maruškou Doležalovou vám poradí, jak si na této rybě pochutnat.

Losos u nás býval doma. V Labi, ve Vltavě, v Ohři... Ve Starých letopisech českých se můžeme dočíst například tohle: "Den před svatým Janem Křtitelem lovili u Nelahozevsi nedaleko Prahy rybáři v řece ryby. Zatáhli síť a v ní bylo tolik lososů, že když vyskakovali ze sítě a naráželi na sebe nad vodou, bylo to, jako by někdo tloukl dvěma prkny o sebe. Byl to takový třeskot ve vodě, že rybáři s hrůzou pustili sítě a utekli z řeky. Toho roku byla v Praze hojnost lososů a libra stála tři stříbrné groše a někdy i dva nebo ještě méně." Tahle invaze lososů se odehrála v roce 1507. Písemné zmínky o lososech v našich krajích jsou ještě starší. Tahle tažná ryba se vytírá v řekách, odrostlí lososi putují do moře, aby se pak vrátili rozmnožit se na stejné místo, kde přišli na svět. Z českých řek lososi zmizeli během první poloviny 20. století, souviselo to především s výstavbou přehrad. Dnes se díky aktivitě Návrat lososů alespoň na některá místa vracejí.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu v 18.10 na Primě!

Vyzkoušejte nápadité recepty na lososa, které připravil Martin Škoda a Maruška Doležalová v pořadu Hrdina kuchyně:

Gravlax

Výborný marinovaný losos je oblíbená chuťovka ve skandinávských zemích. Základní kombinace soli a cukru maso částečně konzervuje a zpevní, vodka a kopr dodají výjimečnou chuť.

5–7 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + ODLEŽENÍ

Na lososa:

• 1 velký filet z lososa

• 10 lžic mořské soli

• 5 lžic cukru

• 2 panáky vodky

• velká hrst kopru

• kůra z 1 citronu

• kůra z 1 limetky

1. Smíchejte sůl s cukrem, kůrou z citrusů, vodkou a nasekaným koprem. Lososa stáhněte z kůže, položte do pekáče, dobře zasypte směsí, zakryjte fólií a zatěžkejte. Marinujte přes noc, klidně i dva dny v lednici.

2. Lososa očistěte od marinády, nakrájejte na tenké plátky a podávejte s tmavým chlebem, omáčkou a citronem.

Na omáčku:

• 300 g zakysané smetany (30%)

• 1 citron

• velká snítka kopru

• 1 lžíce cukru

• sůl

Kopr nasekejte najemno, promíchejte se zakysanou smetanou a vše dochuťte solí a trochou citronové šťávy a kůry.

Losos v pancettě se šalvějí a restovanou zeleninou

Uzená pancetta dodá lososu příjemnou kouřovou příchuť. Restovaná zelenina je k dobré rybě velmi vhodnou přílohou – nejenže krásně vypadá, ale je i moc dobrá!

5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

Na zeleninu:

• 3 papriky (různé barvy)

• hrst cherry rajčata

• hrst malých šalotek

• 1 menší cuketa

• snítka listové petržele

• 2–3 lžíce olivového oleje

• 1 lžička cukru

• 2 stroužky česneku

• sůl a pepř

• citronová šťáva

1. Nakrájejte zeleninu, papriky na proužky, cuketu na půlkolečka, česnek na plátky, šalotky rozpulte, rajčata nechte v celku.

2. Ve větší pánvi rozpalte olivový olej, na něm začněte dozlatova opékat papriky, cuketu, šalotky, přepůlená rajčata a nakonec taky česnek, tomu stačí jen chvíle. Zeleninu posypte cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Nakonec vše dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a nasekanou listovou petrželkou.

Na lososa:

• 5x 200 g filetu z lososa

• 5 lístků šalvěje

• 10 plátků pancetty

• sůl a bílý pepř

• citronová šťáva

• 3 lžíce rostlinného oleje

1. Lososa osolte, opepřete a zakápněte citronem. Na každý kousek, na stranu, kde není kůže, položte list šalvěje. Porce lososa zabalte do pancetty. V pánvi rozehřejte olej na vyšší teplotu a lososa postupně opečte ze všech stran. Maso by uvnitř mělo zůstat trochu růžové, celkově vám bude tepelná úprava trvat asi 6 minut.

2. Zeleninu rozdělte na talíře, přidejte porce lososa, kousek citronu a celé jídlo zakápněte trochou oleje.

Krémová polévka z lososa

Rybí polévka má v našich končinách nezpochybnitelnou tradici, bohužel ji jíme jen jednou v roce – na Vánoce... Není důvod, proč si nedopřát rybí polévku mnohem častěji. A protentokrát vyměnit kapra za lososa! Hladivá krémová polévka bude i u vás doma určitě hit :)

5 PORCÍ / PŘÍPRAVA: NAD 2 HODINY

Na vývar:

• 1,2 kg kostí a odřezků z lososa (klidně použijte klidně i hlavu)

• 2 menší mrkve

• 1 oloupaná cibule

• 2 rajčata

• 4 stroužky česneku

• 5 kuliček černého pepře

• 2 litry studené vody

• 1 bobkový list

• sůl

Kosti a odřezky ryby dejte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. Teplotu ihned snižte na minimum. Přidejte rozkrojené a na suché pánvi opečené stroužky česneku a půlky cibule, rajčata, orestovanou mrkev, zbytek vody, pepř, špetku soli a bobkový list. Při nízké teplotě vývar táhněte asi 90 minut, poté odstraňte bobkový list a zbytek vývaru pořádně rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto.

Na polévku:

• 1 mrkev

• 1 menší cibule

• 3 větší brambory

• 2 stroužky česneku

• malý kousek pórku

• 500 g odřezků z lososa

• 150 ml smetany ke šlehání

• citronová šťáva

• 2 lžíce másla

• 1 lžíce rostlinného oleje

1. V hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev a restujte ji při vyšší teplotě asi 5 minut. Poté přidejte na kostičky nasekanou cibuli a pórek, pokračujte další 3 minuty v restování. Přihoďte plátky česneku, oloupané a na kostičky pokrájené brambory a kousky lososa (pár si jich nechte stranou). Restujte ještě asi 2 minuty, poté přilijte vývar, přiveďte vše k varu a polévku vařte ještě asi 20 minut. Nakonec vše pořádně rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte solí pepřem a citronovou šťávou.

2. Zbylé kousky lososa krátce opečte na troše oleje a přidejte je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžete i nasekanou petrželkou a lžící smetany.

Pomazánka z pečeného lososa

Pomazánky patří mezi velmi vděčná jídla. Hodí se nejen na večírek, ale směle je můžete servírovat jako rychlou večeři nebo výtečnou snídani. V této podobě povýšíte klasickou rybičkovou na luxusní úroveň.

2 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 10 MINUT

• 100 g pečeného lososa

• 100 g krémového sýra

• citronová šťáva

• 1 jarní cibulka

• sůl, pepř

• tmavý chléb

• rukola

Z lososa odstraňte kůži, maso v misce rozmačkejte vidličkou, promíchejte s krémovým sýrem a nadrobno posekanou jarní cibulkou. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Mažte na tmavý chléb a navrch přidejte pár lístků rukoly.

Připravila Klára Michalová

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hrdina kuchyně: Krůta – zde najdete recepty z 1. dílu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Hrdina kuchyně losos Marie Doležalová Martin Škoda recepty z lososa

Návrhy pro vás

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami


Přečtěte si také

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Prostřeno!

Prostřeno: Plněná parmská šunka s bagetkou a salátkem

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí roštěná se šťouchanými bramborami s cibulkou a slaninou

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

ON-LINE: Je dobojováno. Šimečka Fica neporazil, ve slovenském parlamentu bude sedm stran Babiš natočil promo video pro mafii. Snad už nikdy nebude váš premiér, řekl Matovič Unikátní mapa Slovenska: Podívejte se, jak se volilo u sousedů a kdo slaví největší úspěch

prima-zeny

Klára Doležalová inspiruje ostatní. Místo narozeninových dárků žádá o pomoc potřebným Anna Kadeřávková jako pravá blondýnka. V růžovém kompletu všechny oslnila Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let

prima-zoom

Jak správně věšet toaletní papír? Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených Vraždil příbuzné a terorizoval Anglii. Mrtvolu vladaře našli zakopanou pod parkovištěm

prima-fresh

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

prima-cool

Nejlepší filmy Michaela Baye V neděli ve 20.15 vyrazí do akce Transformers Leonardo DiCaprio jako batmanovský záporák? Konečně víme, koho měl hrát a v jakém filmu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Zrzek to rozjede na tři minuty. Agáta Hanychová zaútočila na rodinu Simony Krainové LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Jak sklízet hrušky a uskladnit je na zimu. Z padaných udělejte pečená povidla Zelená rajčata nevyhazujte. Nechte je dozrát doma. Uvidíte, že krásně zčervenají Tradiční krkonošské kyselo. Na vydatnou polévku s pikantní chutí potřebujete kvásek a houby

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.