Většině lidí tento slavný mexický destilovaný likér vykouzlí vzpomínky na bláznivé večírky s dobrými přáteli. V tequile je však mnohem víc. Proces výroby je zdlouhavý. Existuje několik druhů, z nichž každý má určité vlastnosti a hodí se na něco jiného.
5 typů tequily: Co způsobuje různé zbarvení a jak dlouho zrají v sudech
Tequila se pije po celém světě, nejčastěji pak v Mexiku a USA. Tento destilát je vyrobený z rostliny Agave tequilana, běžně nazývané jako modrá agáve. Pěstuje se v některých oblastech Mexika.
Různé druhy tequily
Existují tři hlavní typy agáve tequily – blanco, reposado a añejo. Další dva poddruhy jsou extra añejo a joven. Chuť každého typu tequily ovlivňuje několik faktorů včetně způsobu destilace a délky zrání v dubových sudech.
Každá příchuť je vhodná na jiný typ konzumace – od míchaných koktejlů až po vychutnávání samotného likéru bez jiných přísad.
Tequila blanco
Tento druh je Česku známý spíše jako stříbrná tequila. Má čirou barvu a obvykle se plní do lahví bezprostředně po poslední destilaci. Nejlepším koktejlem ze stříbrné varianty je Tequila Sunrise. Vyrábí se z tequily blanco, pomerančového džusu a grenadiny, která zaručí ikonický efekt východu slunce. Tento koktejl byl oblíbený především v sedmdesátých letech.
Tequila reposado
Reposado se uchovává v sudech z amerického nebo evropského dubu. Zraje v nich obvykle několik měsíců až jeden rok. To tomuto druhu dodává krásnou jemně zlatavou barvu. Proces mírného zrání zmírňuje silnou chuť kořeněných tónů agáve. S nádechem vanilky, jasmínu a citrusů je lihovina ideální pro složitější míchané nápoje, jako je Mexican Mule nebo Margarita.
Tequila añejo
Añejo znamená ve španělštině „starý“, proto se jedná o typ, který v dubovém sudu zraje po dobu nejméně jednoho roku. Tequilu añejo si nejlépe vychutnáte v čisté formě bez dalších chuťových přísad. Dá se využít i v receptech, které vyžadují hnědé lihoviny jako whisky nebo koňak. Barva je tmavší než u předchozího typu tequily.
Tequila extra añejo
Vzácný typ tequily zraje minimálně tři roky a je ze všech nejtmavší. Většina palíren používá k zrání tequily extra añejo sudy z amerického a francouzského dubu. I když díky jantarové barvě poznáte stáří lihoviny, často ji výrobci dobarvují karamelovým barvivem a voní umělým aromatem. Pravá tequila extra añejo má vyšší pořizovací cenu.
Tequila joven
Joven znamená „mladý“, ale v případě tequily se jedná o směs. Láhve tequily označené joven obvykle obsahují malé množství vyzrálé tequily smíchané s tequilou blanco.
Zdroj: Finedining Lovers
redaktorka FTV Prima