Suroviny
- křehké těsto (domácí výroby nebo balení základní směsi na křehké těsto) 400 g
- vejce 1 ks
- máslo 185 g
- limetka 7 ks
- cukr 180 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- škrob 40 g
- mléko 5 lžic
- zakysaná smetana 250 g
- želatina (světlá dortová želatina) 1 balení
- tequila 100 ml
Recept
Křehké těsto
Základ většiny koláčů a sladkých dobrot je těsto. Křehké těsto patří mezi to nejpoužívanější a také mezi to nejlehčí. Ukážeme vám, jak vytvořit lahodné křehké těsto, díky...
Postup přípravy
- Křehké těsto na pomoučeném povrchu rozválejte na kruh (36 cm v průměru). Těsto vložte do tukem vymazané dortové formy (32 cm průměr). Okraje dobře namačkejte na strany formy a základnu hustě propíchejte vidličkou. V troubě předehřáté na 200 °C pečte na druhé pozici odspoda 15–18 minut (plyn: 3. stupeň, horkovzdušná trouba 180 °C).
- Ostrouhejte kůru ze 6 limetek a vymačkejte z nich 150 ml šťávy. V hrnci smíchejte limetkovou kůru, 100 ml šťávy, 150 g cukru, smetanu a zbývající máslo a za stálého míchání vařte. V malé nádobě dohladka rozmíchejte škrob s mlékem, přidejte ke směsi v hrnci a za stálého míchání vařte asi ½ minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu. Hotový krém nalijte na těsto a nechte v lednici zatuhnout.
- Dortovou želatinu smíchejte s tequilou, zbývajícím cukrem, zbývající limetkovou šťávou a 100 ml vody a zpracujte podle návodu na obalu. Zbývající limetku nařezejte na co nejtenčí plátky. Povařte je velmi krátce v želatině, kterou pak rozetřete na vychladlý krém a nechte zatuhnout.