Suroviny
- králík 1 ks
- zelenina (kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)) 150 g
- slanina 60 g
- cibule 1 ks
- citron 1 ks
- smetana 200 ml
- černý pepř
- voda (vlažná)
- rostlinný tuk
- sůl
- brusinky (nakládané)
- nové koření
- bobkový list
Knedlíky
- rohlík (na kostky nakrájené) 7 ks
- mléko 175 ml
- hladkolistá petržel
- žloutek 2 ks
- hrubá mouka 100 g
- muškátový květ
- sůl
- sníh z bílků 2
O svůj recept se s námi podělil kuchař z Pivovaru Prachatice, který si získává stále větší oblibu, nejen díky skvělému pivu, ale právě i kvůli výborné české kuchyni...
Postup přípravy
- Maso opláchněte, osušte utěrkou, prošpikujte proužky slaniny a osolte ze všech stran. K další úpravě králíka naporcujte.
- V pekáči rozpusťte sádlo, na kterém orestujte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijte vodou a vložte naporcovaného králíka. Zeleninu osolte, přidejte koření a zaklopené pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obraťte a podlijte vlažnou vodou.
- Změklé maso vyjměte a uložte stranou na teplém místě a mezitím vyjměte koření a zeleninu propasírujte. Omáčku dle potřeby zřeďte vodou, povařte se smetanou a dochuťte citronovou šťávou. Brusinky můžete přidat k jídlu, ale pro výraznější chuť omáčky můžete přidat přímo do omáčky.
- Knedlíky: Suché pečivo namočte v trošce mléce, aby se nasáklo, přidejte petrželku a důkladně promíchejte. Poté přidejte zbylé mléko s prošlehanými žloutky, přisypte mouku, muškátový květ a sůl a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Z těsta vytvořte knedlíky, které ponořte do vařící vody a vařte 20 minut.