Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Pivovar Prachatice
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem Zdroj: archiv Pivovar Prachatice

  • Zavřít
Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem Zdroj: archiv Pivovar Prachatice

Moje hodnocení
20x

Klasické české jídlo bývalo dříve mnohem více obvyklé i v domácím provedení všude tam, kde nechyběly na zahrádkách králíkárny. Dnes si tuhle oblíbenou pochoutku dopřáváme mnohem častěji v restauracích, ale pokud seženete králíka, klidně se do přípravy pusťte doma!

4 porce
60 minut
česká
Seznam.cz banner

Suroviny

  • králík 1 ks
  • zelenina (kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)) 150 g
  • slanina 60 g
  • cibule 1 ks
  • citron 1 ks
  • smetana 200 ml
  • černý pepř
  • voda (vlažná)
  • rostlinný tuk
  • sůl
  • brusinky (nakládané)
  • nové koření
  • bobkový list

Knedlíky

  • rohlík (na kostky nakrájené) 7 ks
  • mléko 175 ml
  • hladkolistá petržel
  • žloutek 2 ks
  • hrubá mouka 100 g
  • muškátový květ
  • sůl
  • sníh z bílků 2

O svůj recept se s námi podělil kuchař z Pivovaru Prachatice, který si získává stále větší oblibu, nejen díky skvělému pivu, ale právě i kvůli výborné české kuchyni...

Postup přípravy

  1. Maso opláchněte, osušte utěrkou, prošpikujte proužky slaniny a osolte ze všech stran. K další úpravě králíka naporcujte.
  2. V pekáči rozpusťte sádlo, na kterém orestujte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijte vodou a vložte naporcovaného králíka. Zeleninu osolte, přidejte koření a zaklopené pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obraťte a podlijte vlažnou vodou.
  3. Změklé maso vyjměte a uložte stranou na teplém místě a mezitím vyjměte koření a zeleninu propasírujte. Omáčku dle potřeby zřeďte vodou, povařte se smetanou a dochuťte citronovou šťávou. Brusinky můžete přidat k jídlu, ale pro výraznější chuť omáčky můžete přidat přímo do omáčky.
  4. Knedlíky: Suché pečivo namočte v trošce mléce, aby se nasáklo, přidejte petrželku a důkladně promíchejte. Poté přidejte zbylé mléko s prošlehanými žloutky, přisypte mouku, muškátový květ a sůl a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Z těsta vytvořte knedlíky, které ponořte do vařící vody a vařte 20 minut.

Vyzkoušejte také klasickou svíčkovou omáčku s hovězím masem a moravským knedlíkem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Dokonalá svíčková omáčka na smetaně s moravským knedlíkem

Výtečné recepty z králičího masa

Výtečné recepty z králičího masa

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Pivovar Prachatice

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky králík recept smetana knedlík brusnice brusinka Pivovar Prachatice a.s.

Návrhy pro vás

Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek Recepty

Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem Sladké

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší Maso

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Sladké

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu Maso

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Maso

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Od výběru masa po ideální přílohy. Průvodce grilováním s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa

Od výběru masa po ideální přílohy. Průvodce grilováním s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa

Novinky
Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas

Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas

Recepty
Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

Sladké
Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Maso
Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Novinky
Novinky na trhu: ochucený popcorn, zmrzliny, tyčinky nebo něco dobrého k pití

Novinky na trhu: ochucený popcorn, zmrzliny, tyčinky nebo něco dobrého k pití

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Sladké
Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Sladké

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Maso
Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu Maso

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Maso

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem Recepty

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Polévky
Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče Předkrmy a chuťovky

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům Ovoce

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Kdo z Čechů zvedne ruku proti von der Leyenové? Europarlament hlasuje o nedůvěře Komisi Nové armády pod velením Moskvy? Rusko tlačí na spojenecké státy, aby mu poskytly vojáky Hořící kamion poblíž Mezna komplikuje dopravu. Hasiči se rozhodli pro uzavření dálnice D3

prima-zeny

Anketa slavných: Známé tváře se na festivalu podělily o momenty, kdy se ocitly na dně Módní alarm z UniCredit párty: Co známé ženy oblékly nejčastěji? Bílou, červenou a flitry Nejluxusnější party ve Varech si nenechali ujít Jágr, Bartošková i vrcholní politici

prima-zoom

Co umí nejrychlejší hmyzí letec? Tragédie v Itálii: Motor letadla nasál na letišti člověka, video ukazuje devastující následky Největší meteorit z Marsu, co kdy spadl na Zemi, míří do aukce. Pravděpodobně je na vás moc drahý

prima-fresh

Od výběru masa po ideální přílohy. Průvodce grilováním s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

prima-cool

Devět minut z hraní nové Mafie Herní ikony mají vlastní tanky. Lara Croft a Duke Nukem si užívají velký nostalgický comeback Superman je příběh imigranta aneb jak (ne)nalákat lidi do kina

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Pěstujte bílou ředkev daikon! Je čas zasít dobrou a zdravou zeleninu Silné deště hrozí v Beskydech a Jeseníkách: Připravte zahradu na velkou vodu Požár ji připravil o domov. Nové sídlo Paris Hilton má 12 ložnic a golfové hřiště

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.