Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem
O svůj recept se s námi podělil kuchař z Pivovaru Prachatice, který si získává stále větší oblibu, nejen díky skvělému pivu, ale právě i kvůli výborné české kuchyni...
Suroviny (4 porce)
- králík 1 ks
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 150 g
- Slanina 60 g
- větší cibule 1 ks
- Citron 1 ks
- Smetana 200 ml
- celý černý pepř, nové koření, bobkový list
- vlažná voda
- tuk
- Sůl
- nakládané brusinky
Knedlíky:
Postup
- Maso opláchněte, osušte utěrkou, prošpikujte proužky slaniny a osolte ze všech stran. K další úpravě králíka naporcujte.
- V pekáči rozpusťte sádlo, na kterém orestujte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulkou nakrájenou na kostičky. Orestovanou zeleninu mírně podlijte vodou a vložte naporcovaného králíka. Zeleninu osolte, přidejte koření a zaklopené pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 60 minut, pak dalších 30 minut odkryté, občas maso obraťte a podlijte vlažnou vodou.
- Změklé maso vyjměte a uložte stranou na teplém místě a mezitím vyjměte koření a zeleninu propasírujte. Omáčku dle potřeby zřeďte vodou, povařte se smetanou a dochuťte citronovou šťávou. Brusinky můžete přidat k jídlu, ale pro výraznější chuť omáčky můžete přidat přímo do omáčky.
- Knedlíky: Suché pečivo namočte v trošce mléce, aby se nasáklo, přidejte petrželku a důkladně promíchejte. Poté přidejte zbylé mléko s prošlehanými žloutky, přisypte mouku, muškátový květ a sůl a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Z těsta vytvořte knedlíky, které ponořte do vařící vody a vařte 20 minut.
Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem; foto: archiv Pivovar Prachatice
Navštivte Pivovar Prachatice!
Pivovar Prachatice znamená obnovení tradice vaření piva ve městě, které se nazývá bránou Šumavy nebo i perlou na „Zlaté stezce“. Historie vaření piva v Prachaticích sahá daleko do středověku a doložitelné zmínky o této bohulibé činnosti jsou z roku 1379. Poslední várky pak proběhly na konci roku 1948, kdy vzala vládu do svých rukou dělnická třída a pivo se vařit přestalo…
K obnovení tradice došlo fyzicky v srpnu 2015 s tím, že myšlenka vznikla před čtyřmi lety. Čtyři roky od nápadu až k prvnímu pivu a hostům. Dva švagři, Martin a Michal, vrátili do Prachatic vůni sladu a chmele. Místní si pivo pochvalují stejně tak jako jídla, která jsou česká a jednoduchá, každý den z čerstvých surovin. Chuťové zážitky umocňuje i zajímavý, moderní interiér. Na čepu je pravidelně jedenáctka a dvanáctka světlý ležák, který bývá doplněn o speciály typu IPA, ALE nebo STOUT.
Kontakty: WEB: www.pivovarprachatice.cz , FB: www.facebook.com/PivovarPrachatice , INSTAGRAM: www.instagram.com/pivovarprachatice