Suroviny
- guanciale (kořeněné vepřové líčko) (nebo uzená pancetta) 80 g
- sušené hříbky 10 g
- rozmarýn 2 snítky
- selský chleba (starší) 80 g
- celý pepř (černý) 1 lžíce kuliček
- špagety (nebo bucatini) 300 g
- vejce (velká) 2 ks
- parmazán (nebo pecorino) 50 g
![Parádní recepty od Jamieho Olivera](https://cdn.administrace.tv/2022/08/06/small_169/48831e7a6fcb454524dff37a38321cdc.jpg)
Postup přípravy
- Z guanciale odkrojte kůži, nahrubo ji nakrájejte a pak ji dejte do robotu spolu s hříbky. Natrhejte k tomu lístky rozmarýnu a chleba a pak vše rozmixujte na hrubou strouhanku. Opražte ji nasucho ve velké vyšší pánvi na středním plameni, až zezlátne, pravidelně promíchávejte. Vsypte do misky na později.
- Ve stejné pánvi krátce opražte pepř a pak ho rozdrťte a rozetřete v hmoždíři najemno. Prosejte ho přes síto a hrubší kousky vyhoďte. Pánev na chvíli sejměte z plamene, aby trochu zchladla.
- Těstoviny uvařte v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu.
- Mezitím nakrájejte slaninu na 1cm kousky, vsypte je spolu s pepřem do pánve a postavte na středně nízký plamen, až se vypeče tuk a slanina zezlátne. V míse prošlehejte vejce, pak k nim najemno nastrouhejte většinu parmazánu a znovu prošlehejte.
- Pomocí kleští přetáhněte těstoviny do pánve se slaninou a nechte tam stéci i trochu škrobnaté vody z vaření, čímž zastavíte var. Promíchejte je s tou úžasně chutnou slaninou, pak sejměte z plamene a – to je nanejvýš důležité – počkejte 2 minuty, až těstoviny lehce vychladnou, než k nim vlijete vejce (jeli pánev příliš horká, vejce se usmaží, ale když to uděláte správně, zůstanou hedvábně hladká a elegantní).
- Těstoviny prohazujte, aby se promíchaly s vejci, povolte je trochou vody z vaření. Ihned rozdělte na talíře, navrch nastrouhejte zbylý parmazán a podávejte s tou zlatou strouhankou k posypání.
Připravte spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Naprosto dokonalé spaghetti carbonara
Inspirujte se dalšími kreativními variacemi na klasické carbonara