Špagety alla carbonara s hříbky

Moje hodnocení
6x

Ve střední Itálii se pasta alla carbonara, což by se dalo přeložit jako „těstoviny po uhlířsku“, připravuje pouze z několika málo ingrediencí: syrových vajec, nastrouhaného slaného sýra, křupavé pancetty (či guanciale) a spousty černého pepře. Pokrm lze vylepšit přidáním dalších surovin, jako jsou hříbky, jež se skvěle hodí k pancettě.

6 porcí
30 minut
italská

Suroviny

  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 3 lžíce
  • česnek (česnek, rozdrcený) 4 stroužky
  • pancetta nakrájená na 0,5cm proužky 300 g
  • hříbky nakrájené na plátky 700 g
  • bílé víno 150 ml
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • špagety 500 g
  • parmazán, najemno nastrouhaný 2/3 šálku
  • sýr Pecorino Romano, najemno nastrouhaný 1/4 šálku
  • hladkolistá petržel, najemno nasekaná 2 lžíce
  • vejce 2 ks

Postup přípravy

  1. V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plamenu olej. Přidejte česnek a restujte cca 1 minutu dozlatova, poté ho z pánve odeberte. Přidejte pancettu, kterou restujte cca 6 minut, dokud nemá křupavé kraje. Děrovanou kuchyňskou lžící přendejte pancettu na talíř. Do pánve nyní dejte houby a ty opékejte 6–8 minut dozlatova. Přidejte již připravenou pancettu a víno a vařte cca 3 minuty, dokud tekutina nezhoustne. Poté odeberte z plotýnky.
  2. Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte cca 7 minut špagety, dokud nejsou al dente. Pak vodu slijte – ¼ šálku si jí však ponechte. Ve velké míse smíchejte dohromady parmazán, pecorino, petržel a vejce a během míchání přikapávejte vodu z těstovin, dokud není směs hladká. Přidejte špagety spolu se směsí pancetty, hub a vína. Osolte a pořádně opepřete. Celý pokrm promíchejte a poté ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty