Suroviny
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- česnek (rozdrcený) 4 stroužky
- pancetta (nakrájená na 0,5cm proužky) 300 g
- hřiby (nakrájené na plátky) 700 g
- bílé víno 150 ml
- špagety 500 g
- parmazán (najemno nastrouhaný) 2/3 šálku
- sýr pecorino (sýr Pecorino Romano, najemno nastrouhaný) 1/4 šálku
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 2 lžíce
- vejce 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plamenu olej. Přidejte česnek a restujte cca 1 minutu dozlatova, poté ho z pánve odeberte. Přidejte pancettu, kterou restujte cca 6 minut, dokud nemá křupavé kraje. Děrovanou kuchyňskou lžící přendejte pancettu na talíř. Do pánve nyní dejte houby a ty opékejte 6–8 minut dozlatova. Přidejte již připravenou pancettu a víno a vařte cca 3 minuty, dokud tekutina nezhoustne. Poté odeberte z plotýnky.
- Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte cca 7 minut špagety, dokud nejsou al dente. Pak vodu slijte – ¼ šálku si jí však ponechte. Ve velké míse smíchejte dohromady parmazán, pecorino, petržel a vejce a během míchání přikapávejte vodu z těstovin, dokud není směs hladká. Přidejte špagety spolu se směsí pancetty, hub a vína. Osolte a pořádně opepřete. Celý pokrm promíchejte a poté ihned podávejte.
Špagety alla carbonara s hříbky Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně