Suroviny
- máslo (studené,nakrájené na kousky) 100 g
- loupané mandle (mleté ) 100 g
- hladká mouka 180 g
- vanilkový cukr 40 g
- žloutek 1–2 ks
Na zdobení
- vanilkový cukr (na obalování)
- čokoláda (rozpuštěná )
- marmeláda (na slepování)
- barevné zdobení (cukrářské )
Postup přípravy
- Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a přidejte do něj ostatní suroviny. Rychle zpracujte těsto, uplácejte z něj bochánek nebo váleček a dejte ho zabalený do fólie vychladit, nejméně na 1 hodinu, ale lépe přes noc nebo i několik dnů.
- Těsto nechte chvíli v pokojové teplotě, oddělujte z něj kousky a tvarujte například rohlíčky, kuličky (do těch můžete zapíchnout jádro ořechu či mandli), placičky (ty můžete sypat nahrubo pomletými nebo nadrcenými ořechy či mandlovými lupínky). Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě předehřáté na 170 °C takzvaně do růžova – trvá to zhruba 12 minut. Ihned po upečení vyndejte kousky z trouby, a ještě zatepla obalujte v moučkovém cukru. Vychladlé cukroví můžete také všelijak zdobit čokoládovou polevou.
PRIMA TIP: Pečení drobného cukroví je spíš otázka intuice a znalosti vlastností vaší trouby než přesného údaje v receptu. Troubu dobře předehřejte nejméně 15 až 30 minut předem a plech s vytvarovaným pečivem nechte chvíli stát v chladu. Prudší tepelný náraz je důležitý proto, aby povrch cukroví rychle zpevnil a máslo se nezačalo roztékat. Prudší pečení ale může také znamenat připalování – papír na pečení je vynikající „hasič“, ale stejně cukroví v troubě bedlivě pozorujte.
Jemné mandlové těsto Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD