Ingredience
- mrkev 3-4 ks
- hovězí maso 2 kg
- cibule 2 kus
- mrkev 2-3 kus
- celer kus
- rajče 2 kus
- česnek 2-3 kus
- pórek kus
- libeček kus
- bobkový list kus
- nové koření 6 kus
- černý pepř 10 kus
- sůl kus
- hovězí maso 150 g
- bílek 2-3 kus
- olej 5-6 lžice
- brambory 1.5-2 kg
Omáčky
Postup přípravy
Olej rozehřejeme, cibuli rozkrojíme na čtvrtinky a restujeme, dokud nechytne barvu. Morkové kosti též orestujeme, zalijeme vodou a necháme vařit. Průběžně odebíráme pěnu. Do vařící vody vložíme maso a necháme vařit asi 20 minut. Nezapomeneme odebírat pěnu. Stáhneme teplotu na lehké bublání, přidáme koření a necháme vařit asi 3 až 4 hodiny. Záleží na požadované měkkosti masa. Zhruba půl hodiny před dovařením vložíme zeleninu.
Pak z vývaru vše vyndáme a uvedeme jej do varu s mletým masem a bílky. Vývar tak odtučníme a vyčeříme.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do vody a necháme zhruba půlhodinku odmočit. Poté na rozpálené pánvi orestujeme dozlatova.
Omáčky:
1. Žemle pokrájíme, namočíme do mléka a vymačkáme. Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vývaru a provaříme na kašičku. Ochutíme, přidáme smetanu, necháme vychladnout a na závěr přidáme nastrouhaný křen.
2. Jablka oloupeme, jemně nastrouháme a na pánvičce lehce ohřejeme s citronovou šťávou. Po vychlazení přidáme nastrouhaný křen.
3. Zakysanou smetanu a majonézu smícháme, okořeníme česnekem a kořením a přidáme nasekanou pažitku.
Vídeňský tafelspitz (tabulová špička) s restovanými bramborami, zeleninou a třemi omáčkami
Ingredience:
- 3–4 morkové kosti
- 2 kg hovězího masa
- 2 větší cibule
- jarní cibulka
- 2–3 mrkve
- celer
- 2 rajčata
- 2–3 stroužky česneku
- pórek
- libeček
- bobkový list
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- 150 g mletého hovězího masa
- 2–3 bílky
- 5–6 lžic oleje
- 1,5–2 kg brambor
Omáčky:
- ½ l mléka
- 1 zakysaná smetana
- 2 dl smetany
- 100 g majonézy
- 2 starší žemle
- 4 jablka
- křen
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
- čerstvá pažitka