Suroviny
- máslo 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno, pod rýži) 1/2 ks
- cibule (na půlkolečka, na kaťák) 1 ks
- červená cibule (na půlkolečka, na kaťák) 1 ks
- rýže basmati
- rajský protlak 1 lžička
- mletá uzená paprika 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek (na plátky) 2 stroužky
- barevná paprika (kousek papriky od každé barvy nakrájené na plátky )
- chilli paprička (na plátky) 1/2 ks
- vepřová panenka (na nudličky) 400 g
- bramborový škrob 1 lžíce
- sádlo (nebo slaninový výpek) 1 lžíce
- rajčatová passata 3 lžíce
- cukr 1 špetka
- sójová omáčka (kvalitní) 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Připravte katův šleh podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Katův šleh, ďábelská řezanka nebo flamendr, lidově kaťák, nám trošku upadl v nemilost díky Zdendovi Pohlreichovi. Já mu rozumím, že leckde to mohlo bejt na úrovni závodní kuchyně v kafilérce, ale když se úplně nevyblejete na pánev, tím myslím smrtelnou kombinaci Podravka, kečup a lečo, tak se z toho dá udělat celkem fajn jídlo. Tak se mrkni, jak to dělám já.
Postup přípravy
- Začni paprikovou rejží. Do hrnce máslo, cibule, zesklovatět. Rýži si propláchni, na cibuli dej koncentrovaný protlak, zarestovat, zasypat uzenou paprikou, lehce promíchat, přihodit rejži. Tu tam trošku jakoby vošolichat, pak to zaleješ vodou, jestli máš kuřecí vývar, seš král. Špetka soli, poklička, do trouby na 200 stupňů na 18 minut.
- Nakrájej si žlutou a červenou cibuli, od každý kousek papriky, to v tom jídle oceníš, pokud nejseš barvoslepej. Nakrájej si taky česnek a chilli.
- Panenku poprášíš škrobem a promícháš. Poctivej čtenář ví, že teď můžu použít výpek ze slaniny z jiného receptu. Na pánvi ho rozpálíš a pokud možno do jedný vrstvy rozprostřeš maso, rychle a zprudka ho orestuješ. Vrátíš ho zpátky do tý misky a osolíš a opepříš.
- Ve výpeku orestuj cibuli, kdyby se ti to začalo chytat, podlej to dvěma lžícema vody. Ona se rychle odpaří. Přidej papriku, pak chilli papričku a česnek. Mezi těma krokama jsou vždycky tak 2 minuty restování.
- Teď přileješ rajčatovou passatu, jebneš tam špetku cukru a cákanec dobrý sojovky. Teď 1,5 deci vody a 3 minuty provař.
- Rejži z trouby necháš ještě 5 minut stát, pak odklopíš, načechráš lžící a už to expeduješ na talíř. Dáváš si dva kopečky. K tomu kaťáček, trošku zelenýho. A teď mi řekni, jestli bys nechtěl aspoň jednou měsíčně mít todle jídlo na talíři.
Katův šleh můžete podávat také s bramboráčky. Připravte ty nejkřupavější podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka