Suroviny
- hovězí maso (krk, karabáček nebo plec) 800 g
- sušený česnek 1 lžička
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- sádlo 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladká mouka 1 lžíce
- rajský protlak 1 lžička
- hovězí vývar 1 litr
- česnek (vcelku) 2-4 stroužky
Připravte hovězí na česneku podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Kup si hovězí krk nebo ideálně hovězí karabáček. Proč já mám hovězí plec, nemůžu takhle veřejně říct, protože bych spal na gauči.
Postup přípravy
- Nakrájej si maso na větší kousky, posyp sušeným česnekem a nech ho hodinu odležet. Nakrájej si i cibuli, mimochodem, když ve videu krájím cibuli, není to zrychlený, takhle rychle to krájím.
- Do rendlíku sádlo, na něj cibuli, trochu osolit a zvolna restovat.
- Naložený maso si osolíš a opeříš, zaprášíš hladkou moukou a celý pořádně promícháš. Mouka na tom mase ti potom tu omáčku zahustí.
- Do pánve kousek sádla a vysázej tam to maso jenom do jedný vrstvy, ze všech stran to orestuj, barva toho masa potom pustí barvu omáčce. Když máš masa víc, pokračuješ v krasojízdě. Do pánve nalej trochu vody a odvař přípečky.
- Orestovanou cibuli si podlej troškou vody, ona se ti pak krásně celá odbarví a ta voda se za chvilku odpaří.
- Přidám bobek bišonka protlaku. Ne kvůli chuti, ale kvůli barvě. K hotovýmu základu přilej ty odvařený přípečky, hoď tam maso a zalej ho vývarem, aby bylo celý ponořený a přihoď česnek.
- Přiklop pokličkou a dej to do trouby na 150 stupňů na 2-3 hodiny udělat doměkka.
- Pak z rendlíku vyndáš maso a zbytek omáčky projedeš ponorákem a rozmixuješ dohladka.
- Maso vrátíš do omáčky a zredukuješ na potřebnou hustotu, pokud nutně potřebuješ dechem zabít vola, přidáš na konci ještě rozmačkanej česnek. Teprve teď dosolíš a dopepříš. A jestli si to uděláš se šťouchačkama jako já, nebo si dáš bramborovej knedlík a špenát, to už nechám bráško na tobě.
Vyzkoušejte také recept na klasický hovězí guláš podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí guláš – tradiční recept na oblíbenou českou klasiku