Suroviny
- rohlík (den staré) 8 ks
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- vejce 4 ks
- máslo (rozpuštěné) 2 lžíce
- plnotučné mléko 250 ml
- polohrubá mouka 1 lžíce
- sůl
- olej
Připravte karlovarský knedlík podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Připrav si den starý rohlici a nakrájej je na půl, na čtvrt a na kostičky. Přidej hladkolistou petržel, já jsem na ni úchyl, tak jí dávám hodně.
- Ke 4 žloutkům přidej rozpuštěný máslo a vyšlehej. Přilej plnotučný mlíko a rozmíchej.
- Nalij to na rohlíky s petrželí a rukou to míchni, lehce osol a přidej polohrubou mouku. Pokud je všechny sníš po tepelný úpravě, můžeš mouku vynechat, já ji dávám pro jistotu.
- Nakonec do těsta zapracuj sníh ze 4 bílků. Někdo ještě přidává muškátový květ nebo nastrouhaný oříšek. Já tu chuť nesnáším, takže ho nedávám.
- Potravinářskou fólii si potři olejem, nandej si tam tu připravenou směs a nějakým lepším způsobem, než to dělám já, z toho vytvaruj váleček.
- Ze zbylýho těsta jsem potom uplácal kuličky, nebo teda spíš koule Hulka po proměně. Na porci pak stačily dvě.
- Já osobně skoro všechny knedlici vařím v páře. Mně ty knedlíky vařený v páře přijdou všechny takový lehčí a nadýchanější.
- Koule jsem nechal na páře 15 minut, tu šišku potom 25. Na to, že jsem je dělal poprvý v životě, jsem byl se svým výkonem vcelku spokojenej. Až to poneseš ke stolu s pěkně vyťukanou svíčkovou, hulákej: „Vyvalte sudy, kuchař jde tudy!“
Vyzkoušejte také houskové knedlíky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Houskové knedlíky – kynuté a krásně nadýchané