Suroviny
- hladká mouka 180 g
- máslo (studené) 150 g
- sůl 1/2 lžičky
- žloutek 1 ks
- voda (ledová) 2 lžíce
Náplň
- vejce 2 ks
- zakysaná smetana 100 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- paštika (nasekaná) 1 hrst
- anglická slanina 5 plátků
- hermelín 1/2 ks
- brusinkový džem 3 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nejprve zpracujte ideálně s pomocí robota studené nakrájené máslo s hladkou moukou a solí. Do vzniklé drobenky přidejte žloutek a studenou vodu. Zpracujte v hladké, kompaktní nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu v lednici odpočívat.
- Poté těsto rukama propracujte, aby šlo dobře válet. Vyválejte ho na placku větší, než je průměr formy. Placku namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy, kterou nemusíte vymazávat (těsto je samo o sobě mastné dost). Těsto přitiskněte k formě a propíchejte vidličkou. Těsto je třeba zatížit pečicím papírem se suchými fazolemi nebo rýží, aby se při předpečení nedeformovalo. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 minut.
- Mezitím připravte náplň smícháním zakysané a sladké smetany, vajec, soli, pepře a sekané pažitky.
- Když je těsto předpečené, odstraňte pečicí papír a fazole/rýži a na těsto nalijte smetanovou směs. Přidejte plátky slaniny, hermelínu a pár lžiček nakládaných brusinek. Slaný koláč dejte péct znovu do trouby dozlatova. Upečený quiche nechte vychladnout, pak ho krájejte na dílky a podávejte.
Slaný quiche s hermelínem, slaninou a brusinkami Zdroj: Svatava Vašková pro Kulinaria.cz
PRIMA TIP: Keramická forma Guardini zajistí profesionální přípravu vašich pokrmů, můžete ji navíc použít i jako elegantní servírovací mísu. Lze ji používat i v mikrovlnce a vyniká odolností vůči teplotním šokům, takže ji můžete vložit do trouby klidně rovnou z lednice. Dostupná na e-shopu Kulinaria.cz.
Vyzkoušejte recept na bramborové placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE