Suroviny
- treska 550 g
- rozšťouchané brambory 450 g
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- Pažitka 2 lžíce
- Cibulka 4 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- Vejce 2 ks
- strouhanka z bílého chleba 150 g
- řepkový nebo slunečnicový olej
Na tatarku
- Majonéza 4 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- křenová omáčka 1 lžíce
- Šalotka 1 ks
- Kapary 1 lžíce
- Nakládané okurky 1-2 ks
- petrželka 1 lžíce
- plátky citronu na dekoraci
Postup přípravy
- Rybu dejte do většího hrnce a zalijte ji vodou. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 3–4 minuty. Vypněte oheň a nechte další 3–4 rybu pošírovat, dokud nebude úplně uvařená a nezačne se rozpadat na šupinky. Rybu nechte dobře odkapat.
- Smíchejte rybu s bramborami, citronovou kůrou a šťávou, pažitkou a cibulkou a ochuťte solí a pepřem. Směs rozdělte na 12 dílů, ze kterých vytvarujte karbanátky.
- Promíchejte mouku se solí a pepřem. Každý karbanátek obalte v mouce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Pokud máte trochu času, dejte je před smažením vychladit do lednice.
- Tatarka: Všechny ingredience smíchejte a dochuťte solí a pepřem. Směs dejte do misky a ozdobte plátky ze čtvrtek citronů.
- Rozehřejte na pánvi vyšší vrstvu oleje a opečte na něm karbanátky v 2–3 várkách 4–5 minut po každé straně, dokud nebudou křupavé, zlatavé a dobře prohřáté. Ihned podávejte s tatarkou.