Z brambor
- brambory 500 g
- cukr 60 g
- světlé pivo 2 lžíce
- voda
Z jablek
- jablka 1 ks
- hladká mouka 1 hrnek
- voda 1 hrnek
RADY A TIPY:
- Při používání domácího droždí ho budete potřebovat víc než u koupeného. Je třeba zkoušet poměr 1 : 1 s moukou.
- Nezapomeňte hotové bramborové droždí před použitím trošičku naředit, bude se vám s ním daleko lépe pracovat.
- Nelekejte se, domácí droždí má jinou konzistenci než kupované.
Postup přípravy
- Postup na droždí z brambor: Nejdřív si připravte omyté brambory. Uvařte je doměkka, hezky ve slupce.
- Po uvaření je nechte vychladnout, oloupejte, pokrájejte na menší kousky a přesypte do mixéru. Vše rozmixujte do husté kaše, přilijte trochu vody, pokud to bude třeba. Pokud nemáte mixér, můžete brambory například i propasírovat přes sítko nebo nastrouhat.
- Cukr přesypte do misky, přidejte trochu vody a nechte cukr rozpustit. Připravenou ochucenou vodu přilijte k rozmixovaným bramborám.
- Kašičku promíchejte a přesuňte do tepla. Asi za hodinu přilijte ke směsi pivo a nechte pracovat minimálně den. Poté můžete používat.
- Postup na droždí z jablek: Omyté jablko se slupkou nakrájejte na menší kousky a přendejte do sklenice s víčkem.
- Zalijte hrnkem vody a nechte "louhovat" minimálně dva dny někde v teple. Jakmile je hotovo, kousky jablek vylovte.
- K jablečné vodě přidejte hladkou mouku (vždy pracujte s poměry 1 : 1) a promíchejte.
- Směs nechte ještě 30 minut stát a poté ji můžete použít při pečení.