Dýně
- máslová dýně 1,2 kg
- chilli papričky (čerstvá )
- šalotka 8 ks
- pažitka (čerstvá )
- přepuštěné máslo (nebo olej) 3 lžíce
- cukr (nebo med) 3 lžíce
- vlašské ořechy 40 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- feta
- hladkolistá petržel 1 snítka
Kuře
- kuřecí prsa (s kůží nebo kuřecí supreme ) 5 ks po 250 g
- jamón serrano (nebo parmská šunka) 5 plátků
- petrželka (několik snítek listové petrželky)
- cukr (špetka )
- sušený česnek (mletý ) 2 lžičky
- kurkuma 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- bílý pepř (mletý ) 1 lžička
- cukr 1 malá lžička
- sůl asi 1 lžíce
- rostlinný olej 3 lžíce
- máslo 100 g
- bílé víno 100 ml
- vývar (nebo voda) 150 ml
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Dýni rozkrojte na čtvrtiny, oloupejte ji, zbavte semínek, nakrájejte na kostky a rozložte na plech, můžete přidat i omytá dýňová semínka, přidejte také celé šalotky, případně ořechy. Vše posypte cukrem, solí a pepřem, zalijte rozpuštěným máslem a opatrně zamíchejte. Dýni pečte asi 30 minut, nebo dokud nebude hezky zbarvená a opečená, v průběhu pečení ji aspoň jednou obraťte. Nakonec doplňte čerstvě nasekanou petrželku.
- Pokud máte možnost, bouchněte do kuřecího supreme několikrát tenderizérem, hezky zkřehne, jen dávejte pozor na kost. Do každého prsa udělejte nožíkem úzkou dutinu. Na plátky šunky položte po snítce petrželky a kousku másla, plátky srolujte a naplňte jimi dutiny v mase.
- V misce promíchejte koření a kuře ze všech stran dobře posypte, pokud máte čas, maso marinujte přes noc. Troubu vyhřejte na 200 °C. V pánvi rozhřejte olej a maso při vysoké teplotě z obou stran dobře zatáhněte. Poté maso dejte na plech, na každý kousek položte plátek másla a dopékejte zhruba dalších 6 – 8 minut, dokud nebude upečené.
- Do pánve meztím kápněte trochu vína, ať se uvolní přípečky, přidejte ještě trochu vývaru, nebo vody, krátce povařte a omáčku již mimo vařič zahusťete, oříškem másla a dochuťte.
- Na talíře rozdělte dýni, přidejte plátky masa a trochu omáčky, jídlo případně doplňte ještě o pečivo nebo chilli podle chuti. Pokud chcete, dýni můžete podávat i samotnou, a doplnit ji můžete ještě čerstvým sýrem nebo fetou.