Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ostrá polévka se zastřeným vejcem
Její ostrý chuťový akcent, daný thajskou chilli omáčkou sriracha, zázvorem i česnekem, je sám o sobě nezapomenutelný, ale zastřené vejce, to je vážně bomba!
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- Sezamový olej 2 lžíce
- ostrá chilli omáčka sriracha 2 lžíce
- malá cibule, oloupaná a nakrájená 1 ks
- malé rajče 1 ks
- oloupaný a nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- česnek, oloupaný a rozdrcený 5 stroužků
- sušený granulovaný česnek 1/2 lžičky
- Voda 1/2 litru
- zeleninový vývar 1 litr
- Sójová omáčka 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžička
- nudle ramen 3 balíčky
- nakrájená jarní cibulka 1/2 hrnku
- makrájený čerstvý koriandr 1/2 hrnku
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- pošírovaná vejce 6 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V hrnci rozehřejte olej a chilli omáčku. Vsypte cibulku a rajče, poduste za občasného zamíchání asi 4 minuty. Přidejte zázvor, oba druhy česneku a smažte 2 minuty.
- Zalijte vodou a tento základ polévky rozmixujte. Vlijte vývar, sójovou omáčku, ocet a na mírném plameni 8 až 10 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti, vmíchejte nudle, povařte 2 až 3 minuty, vsypte cibulku, polévku rozlijte do misek, navrch posaďte pošírované vejce a posypte lístky koriandru.
- Prima tip: Pošírovaná (zastřená) vejce se vaří v mírně vroucí osolené vodě s přidanou lžičkou octa. Syrové vejce se vyklepne do misky nebo naběračky, voda v hrnci se vařečkou roztočí jako vír a vejce se do ní nechá opatrně sklouznout. Naběračkou se pak bílek opatrně přehrne přes žloutek a po minutě nebo dvou se vejce děrovanou naběračkou vyjme z vody. Nejmodernější způsob využívá fólii na potraviny – kus se jí vloží do hrnečku, do ní se vyklepne vejce, fólie se zaváže a ponoří na cca 2 minuty do mírně vroucí vody.
Ostrá polévka se zastřeným vejcem, foto: Marek Kučera