Těsto
- hladká mouka 300 g
- cukr krupice 70 g
- tučný tvaroh 250 g
- rostlinný olej 5 lžic
- vejce 1 ks
- bílek 1 ks
- mandle (plátky ) asi 50 g
- moučkový cukr ( k podávání)
Náplň
- mléko 200 ml
- cukr krupice 50 g
- mleté vlašské ořechy 150 g
- piškoty (mleté ) 50 g
- med 1 lžíce
- rum 40 ml
Na rozdíl od většiny předpisů je toto těsto tvarohové, a tak je po upečení krásně vláčné a nadýchané.
Recept
Svatomartinské koláče
Sváteční oběd je vždy dobré zakončit něčím sladkým. V tomto případě jsou to výborné koláčky, jejichž těstu dodává vláčnost sádlo z husy, které se tak skvěle uplatní.
Uložit
Postup přípravy
- Na náplň ohřejte mléko, ale nevařte ho. Vmíchejte cukr a nechte ho rozpustit. Vsypte ořechy a 5 minut je prohřívejte. Přidejte piškoty, med a rum a promíchejte. Zhruba po 1 minutě odstavte a nechte zchladnout.
- Na těsto prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte tvaroh, olej a vejce a důkladně prohněťte na hladké těsto.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na kruhový plát o průměru zhruba 25 cm. Rozdělte je na 8 dílů trojúhelníkového tvaru. Do nejširší části dejte 2 lžíce náplně a zarolujte rohlíček. Vyskládejte na připravený plech, zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Rohlíčky pomašlujte bílkem a posypte plátky mandlí. Pečte je 20–30 minut dozlatova. Vyjměte, nechte zchladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.