Najděte si recept
Na co máte chuť?

Martinské rohlíčky z tvarohového těsta
Zpříjemněte si začátek zimy tradičními sladkostmi jejího patrona. Martinské rohlíčky, rohlíky či podkovy podle jejich tvaru se pečou na jeho počest a dříve se jimi obdarovávali pocestní, učitelé, studenti a děti při martinské koledě.
do 1,5 hodiny
16 ks porcí
Na rozdíl od většiny předpisů je toto těsto tvarohové, a tak je po upečení krásně vláčné a nadýchané.
Recept
Svatomartinské koláče
Sváteční oběd je vždy dobré zakončit něčím sladkým. V tomto případě jsou to výborné koláčky, jejichž těstu dodává vláčnost sádlo z husy, které se tak skvěle uplatní.
Suroviny (16 ks porcí)
Těsto:
- hladká mouka 300 g
- Kypřicí prášek 1/2 sáčku
- cukr krupice 70 g
- tučný tvaroh 250 g
- rostlinný olej 5 lžic
- Vejce 1 ks
- Bílek 1 ks
- plátky mandlí asi 50 g
- cukr moučka k podávání
Náplň:
- Mléko 200 ml
- cukr krupice 50 g
- mleté vlašské ořechy 150 g
- mleté piškoty 50 g
- Med 1 lžíce
- Rum 40 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na náplň ohřejte mléko, ale nevařte ho. Vmíchejte cukr a nechte ho rozpustit. Vsypte ořechy a 5 minut je prohřívejte. Přidejte piškoty, med a rum a promíchejte. Zhruba po 1 minutě odstavte a nechte zchladnout.
- Na těsto prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte tvaroh, olej a vejce a důkladně prohněťte na hladké těsto.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na kruhový plát o průměru zhruba 25 cm. Rozdělte je na 8 dílů trojúhelníkového tvaru. Do nejširší části dejte 2 lžíce náplně a zarolujte rohlíček. Vyskládejte na připravený plech, zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Rohlíčky pomašlujte bílkem a posypte plátky mandlí. Pečte je 20–30 minut dozlatova. Vyjměte, nechte zchladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Martinské rohlíčky z tvarohového těsta; foto: Coolinářka
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.
Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.
Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.