Yotam Ottolenghi

Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato

Moje hodnocení
4x

Italská tuňáková omáčka tonnato zdobí nejčastěji studený telecí rostbíf, ale fantasticky ladí i k horkým voňavým bramborám pečeným ve slupce a jemnému vejci vařenému naměkko. Nechte si žloutek roztéct do omáčky a vychutnejte si různorodé textury a chutě v jediném soustu.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • velké brambory 4–8 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • velká vejce 4 ks
  • vločková sůl

Omáčka

  • kvalitní konzervovaný tuňák v oleji 120 g
  • (baby) kapary 20 g
  • sardelky (filety z ančoviček) v oleji 2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • velké žloutky 2 ks
  • citronová šťáva 3 lžíce
  • hladkolistá petržel 25 g
  • olivový olej 180 ml

Postup přípravy

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Brambory omyjte, ponechte slupku, rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, zlehka posypte ½ lžičkou vločkové soli a zakápněte olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50–55 minut doměkka.
  2. Mezitím připravte omáčku. Tuňáka a polovinu kaparů sceďte a vložte do mixéru typu blender nebo na smoothie. Sardelky opláchněte, vytřepejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k tuňákovi. Česnek oloupejte a zmáčkněte naplocho nožem nebo prolisujte. Přidejte žloutky, citronovou šťávu, 20 g petrželky a rozmixujte na hrubou pastu. Pomalu přilévejte olej za stálého mixování, až vznikne konzistence řídké majonézy.
  3. Vejce uvařte naměkko – od bodu varu to trvá 6 minut. Slijte je, zalijte studenou vodou, nechte chvilku ponořené a oloupejte.
  4. Upečené brambory nechte chvilku zchladnout. Téměř je rozpulte tak, aby slupka na spodní straně zůstala neporušená. Brambory trochu zmáčkněte, osolte, do řezu naneste omáčku a navrch dejte polovinu vejce. Rozkrojte ho těsně před podáváním, aby žloutek vytekl do omáčky. Přidejte zbývající petrželku a kapary, pokapejte olejem a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty