Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Zdroj: Simple
Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Zdroj:
Simple
Italská tuňáková omáčka tonnato zdobí nejčastěji studený telecí rostbíf, ale fantasticky ladí i k horkým voňavým bramborám pečeným ve slupce a jemnému vejci vařenému naměkko. Nechte si žloutek roztéct do omáčky a vychutnejte si různorodé textury a chutě v jediném soustu.
Postup přípravy
-
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Brambory omyjte, ponechte slupku, rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, zlehka posypte ½ lžičkou vločkové soli a zakápněte olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50–55 minut doměkka.
-
Mezitím připravte omáčku. Tuňáka a polovinu kaparů sceďte a vložte do mixéru typu blender nebo na smoothie. Sardelky opláchněte, vytřepejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k tuňákovi. Česnek oloupejte a zmáčkněte naplocho nožem nebo prolisujte. Přidejte žloutky, citronovou šťávu, 20 g petrželky a rozmixujte na hrubou pastu. Pomalu přilévejte olej za stálého mixování, až vznikne konzistence řídké majonézy.
-
Vejce uvařte naměkko – od bodu varu to trvá 6 minut. Slijte je, zalijte studenou vodou, nechte chvilku ponořené a oloupejte.
-
Upečené brambory nechte chvilku zchladnout. Téměř je rozpulte tak, aby slupka na spodní straně zůstala neporušená. Brambory trochu zmáčkněte, osolte, do řezu naneste omáčku a navrch dejte polovinu vejce. Rozkrojte ho těsně před podáváním, aby žloutek vytekl do omáčky. Přidejte zbývající petrželku a kapary, pokapejte olejem a podávejte.
Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Zdroj: Simple
Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Zdroj:
Simple