návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato

Hodnoceno: 1x
4 porce
do 1,5 hodiny
Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Autor: Simple Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Italská tuňáková omáčka tonnato zdobí nejčastěji studený telecí rostbíf, ale fantasticky ladí i k horkým voňavým bramborám pečeným ve slupce a jemnému vejci vařenému naměkko. Nechte si žloutek roztéct do omáčky a vychutnejte si různorodé textury a chutě v jediném soustu.

Postup

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Brambory omyjte, ponechte slupku, rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, zlehka posypte ½ lžičkou vločkové soli a zakápněte olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50–55 minut doměkka. 
  2. Mezitím připravte omáčku. Tuňáka a polovinu kaparů sceďte a vložte do mixéru typu blender nebo na smoothie. Sardelky opláchněte, vytřepejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k tuňákovi. Česnek oloupejte a zmáčkněte naplocho nožem nebo prolisujte. Přidejte žloutky, citronovou šťávu, 20 g petrželky a rozmixujte na hrubou pastu. Pomalu přilévejte olej za stálého mixování, až vznikne konzistence řídké majonézy. 
  3. Vejce uvařte naměkko – od bodu varu to trvá 6 minut. Slijte je, zalijte studenou vodou, nechte chvilku ponořené a oloupejte. 
  4. Upečené brambory nechte chvilku zchladnout. Téměř je rozpulte tak, aby slupka na spodní straně zůstala neporušená. Brambory trochu zmáčkněte, osolte, do řezu naneste omáčku a navrch dejte polovinu vejce. Rozkrojte ho těsně před podáváním, aby žloutek vytekl do omáčky. Přidejte zbývající petrželku a kapary, pokapejte olejem a podávejte. 
Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato
Autor: Simple Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato

SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen
Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.
Související témata: Hlavní jídla