Suroviny
- brambory (velké ) 4–8 ks
- olivový olej 2 lžíce
- vejce (velká ) 4 ks
- sůl (vločková )
Omáčka
- tuňák v olivovém oleji (kvalitní konzervovaný tuňák v oleji) 120 g
- kapary (baby) 20 g
- sardelové řezy (sardelky (filety z ančoviček) v oleji) 2 ks
- česnek 1 stroužek
- žloutek (velké ) 2 ks
- citronová šťáva 3 lžíce
- hladkolistá petržel 25 g
- olivový olej 180 ml
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Brambory omyjte, ponechte slupku, rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, zlehka posypte ½ lžičkou vločkové soli a zakápněte olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50–55 minut doměkka.
- Mezitím připravte omáčku. Tuňáka a polovinu kaparů sceďte a vložte do mixéru typu blender nebo na smoothie. Sardelky opláchněte, vytřepejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je k tuňákovi. Česnek oloupejte a zmáčkněte naplocho nožem nebo prolisujte. Přidejte žloutky, citronovou šťávu, 20 g petrželky a rozmixujte na hrubou pastu. Pomalu přilévejte olej za stálého mixování, až vznikne konzistence řídké majonézy.
- Vejce uvařte naměkko – od bodu varu to trvá 6 minut. Slijte je, zalijte studenou vodou, nechte chvilku ponořené a oloupejte.
- Upečené brambory nechte chvilku zchladnout. Téměř je rozpulte tak, aby slupka na spodní straně zůstala neporušená. Brambory trochu zmáčkněte, osolte, do řezu naneste omáčku a navrch dejte polovinu vejce. Rozkrojte ho těsně před podáváním, aby žloutek vytekl do omáčky. Přidejte zbývající petrželku a kapary, pokapejte olejem a podávejte.
Brambory pečené ve slupce s vejcem a omáčkou tonnato Zdroj: Simple