Suroviny
- hladká mouka 300 g
- smetana ke šlehání (33% ) 75 ml
- zakysaná smetana 75 ml
- rum 50 ml (4 lžíce)
- limetková kůra (nastrouhaná )
- rostlinný olej (na smažení)
- moučkový cukr (na obalení)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku, přilijte rum, smetanu na šlehání a zakysanou smetanu (alternativou může být podmáslí nebo zákys).
- Směs propracujte vařečkou nebo rukou, a to tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit puchýřky.
- Dochuťte kůrou z limetky a osolte. Pak nechte těsto asi 1/2 hodiny odstát při pokojové teplotě a znovu vypracujte.
- Následně nechte těsto znovu odstát, aby si lepek obsažený v mouce odpočinul a těsto se dalo dobře válet a netrhalo se.
- Těsto rozválejte na plát tenký asi 2 mm. Z těsta postupně odkrajujte obdélníky o velikosti asi 6×4 cm, do nichž následně udělejte dovnitř nožem dvě rýhy tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku.
- V hrnci rozehřejte olej a obdélníky z těsta do něj postupně vkládejte. Smažte dozlatova zhruba 20 sekund po každé straně, poté jednotlivé kousky vyndejte a hned rozložte na plech pokrytý papírovým ubrouskem.
- Chvíli počkejte, dokud papír nevsaje přebytečný tuk. Ještě teplé boží milosti pak obalte v moučkovém cukru. Jen tak se cukr dobře vsákne dovnitř.
- Jednotlivé kousky obalené v cukru nechte rozložené na plechu vychladnout. Čerstvé jsou nejkřupavější!
TIP ŠÉFKUCHAŘE TOMÁŠE KUNOVSKÉHO: „Servírování můžete zpestřit miskou créme fraiche, do které se boží milosti namáčejí. Do créme fraiche můžete navíc přidat vlašské ořechy nebo med.“ A jak se dá créme fraiche připravit doma? „Do misky nalijte 1 díl smetany ke šlehání a 1 díl kysané smetany. Promíchejte a nechte stát zakryté v lednici 24 hodin. Poté vyšlehejte. Případně můžete créme fraiche také koupit, je to druh zakysaného výrobku,“ dodává na závěr šéfkuchař Tomáš Kunovský ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Pozvánka za gastro zážitky
Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský pochází z Valašska a velmi dobře zná a rád vaří zdejší regionální kuchyni. Své zkušenosti ale sbíral i ve světě – například ve Skotsku, kde strávil 15 let a kde se specializoval hlavně na přípravu dezertů. V současné době je šéfkuchařem Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích (Resort Valachy), který je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech.
Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející pětichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů nebo Michelinské galavečeře při každoročním podzimním Karlovském gastrofestivalu. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon.