Kyselé zelí
- kyselé zelí 1 ks
- bobkový list
- nové koření
- brambory 4 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- špek 100 g
- sůl
- ks
Postup přípravy
- Kachnu omyjeme a den před pečením prosolíme zvenku i zevnitř, okořeníme majoránkou. Na druhý den kachnu vložíme do pekáče, dáme dovnitř jablko (nemusíme), podlijeme vodou a dáme péct na tři hodiny na 160°C. První půlhodinu pečeme na 180°C, zbytek času na 160°C.
- Kyselé zelí: V jednom hrnci vaříme ve vodě zelí s bobkovým listem a novým kořením asi 40 minut. Do druhého hrnce dáme špek nakrájený na kostičky, který osmahneme dozlatova, pak přidáme plátky česneku a smažíme už jen chvilku, aby se nepřipálil a nezhořkl. Poté hned přidáme hladkou mouku, zasmažíme a přidáme vodu, tak do tří čtvrtin hrnce, osolíme. Až tato zásmažka projde varem, přidáme 3-4 najemno nastrouhané brambory a celé vaříme cca 40 minut. Poté zelí scedíme a přidáme k zásmažce, promícháme, popřípadě osolíme.
- Chlupaté knedlíky: Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, dáme na plátno a vymačkáme vodu. Škrob, co zůstal na dně misky necháme, a přidáme 3-4 lžíce solamylu, dobře promícháme a tvarujeme kuličky. Takto připravené kuličky vaříme v hodně osolené vroucí vodě.