korpus
- hladká mouka 230 g
- kakao 63 g
- cukr krystal 350 g
- sůl 1 lžička
- jedlá soda 2 lžičky
- rostlinný olej 120 ml
- vejce (středně velká) 3 kusy
- zakysaná smetana (pokojová teplota) 200 g
- podmáslí (pokojová teplota) 120 ml
- voda (horká) 200 ml
- vanilkové aroma dle potřeby
Ovocný gel
- mražené lesní plody
- voda
- med
- rum
- skořice
- kukuřičný škrob
- třtinový cukr
- citronová šťáva z půlky citronu
krém
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- zakysaná smetana 200 g
- polotučný tvaroh 500 g
- smeta-fix 2 balení
- vanilkový cukr 1 balení
- citronová kůra z 1 citronu
- vanilkové aroma dle potřeby
Postup
- V míse si smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- V další míse si vyšleháme olej s vajíčky a zakysanou smetanou, poté pomalu zašleháváme podmáslí, a pár kapek vanilkového aroma pro doplnění a zvýraznění chutě kakaa.
- Pomalu vmícháváme sypké ingredience a na závěr zašleháme horkou vodu smíchanou s kakaem.
- Těsto nalejeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem a pečeme 35 minut na 175 °C.
- V míse vyšleháme 33% smetanu ke šlehání se smeta-fixem, přidáme zakysanou smetanu s polotučný tvarohem, citronovou kůru, vanilkový cukr a pár kapek vanilkového aroma a pořádně vše prošleháme. Krém necháme v lednici vychladit.
- V rendlíku necháme zkaramelizovat směs ovoce s medem a třtinovým cukrem.
- Po pár minutách přidáme vodu, rum, špetku skořice a necháme pořádně provařit.
- Ke směsi ovoce nalijeme trochu vody, ve které rozmícháme kukuřičný škrob, a necháme to provařit. Následně necháme směs vychladnout.
- Z korpusu vykrojíme 5 koleček o průměru 9 cm.
- Kolečka horizontálně rozkrojíme.
- Na spodní polovinu naneseme cukrářským pytlíkem vychlazený krém, na něj rozetřeme ovocný gel a přiklopíme horní polovinou dortíku.
- Vrch ozdobíme krémem, prachem z lyofilizovaných malin, čerstvými malinami, čokoládovým srdíčkem a mátou.
Autor receptu: Markéta Zelinková