Suroviny
- čočka (drobnozrnná, např. Puy) 200 g
- olivový olej 2 lžíce
- klobásy salsiccia (nebo vinná klobása) 500 g
- bílá cibule (velká) 1 ks
- mrkev (velká) 2 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- česnek 6 stroužků
- vývar 1,5–2 l
- krájená rajčata 1 plechovka
- oregano (sušené) 1 lžíce
- bazalka (sušená) 1 lžíce
- kadeřávek (nebo několik listů kapusty) 1 svazek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli vločky
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Postup přípravy
- V menším hrnci uveďte do varu vodu, vsypte čočku a při mírné teplotě vařte asi 20 až 25 minut, až změkne, ale zůstane ještě trochu pevná. Slijte ji a dejte stranou.
- Ve velkém silnostěnném (nejlépe litinovém) kastrolu rozehřejte při střední teplotě olej. Vsypte na kousky nakrájenou klobásu a opečte ji dohněda (můžete také předem maso vymačkat ze střívek po kouskách velikosti sousta). Vyndejte ji a nechte na papírové utěrce odsát přebytečný tuk.
- V kastrolu při střední teplotě opečte oloupanou nakrájenou cibuli, asi 4 až 5 minut, až zvláční. Vsypte nakrájenou mrkev a celer a opékejte dalších 5 minut.
- Vmíchejte rozetřený česnek a chvíli opékejte, až se rozvoní. Pak vlijte rajčata i s nálevem, vývar, vsypte bylinky a opečenou klobásu. Uveďte do mírného varu a bez přikrytí vařte asi 15 minut.
- Přidejte čočku, nakrájenou kapustu (bez tuhých řapíků) a vařte, až kapusta změkne. Nakonec polévku dochuťte, nechte ji asi 10 až 15 minut odpočívat a podávejte posypanou petrželkou.
PRIMA TIPY:
- Čočku je vždy lépe vařit zvlášť, protože se při vaření uvolňuje škrob, který by polévku zakalil.
- Kromě čočky puy lze použít i čočku horskou nebo beluga.
- Jako prakticky každá čočková polévka je i tato lepší druhý den, kdy se chutě rozleží. Vychlaďte ji a uchovejte v chladu. V uzavřené nádobě ji můžete i zmrazit.
- Namísto klobásky můžete použít třeba kuličky z mletého masa a dochutit je oblíbeným kořením.
Vyzkoušejte také tradiční českou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá čočková polévka
Inspirujte se i dalšími recepty z čočky puy