Nálev
- vinný ocet 400 ml
- cukr 120 g
- hořčičné semínko 1 lžička
- semínka koriandru 1 lžička
- římský kmín 1/2 lžičky
- chilli papričky (najemno nasekaná) 1 ks
- kurkuma 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Cukety a oloupanou cibuli si na mandolíně nakrájejte na tenké plátky, přendejte do mísy a zalijte studenou vodou. Promíchejte se solí a nechte asi půl hodiny, aby cukety ztratily přebytečnou vodu.
- Mezitím si připravte nálev. Všechny suroviny na něj dejte do hrnce a nechte ohřát, aby se cukr rozpustil a chutě prolnuly.
- Cukety slijte a důkladně zbavte přebytečné vody. Zalijte je nálevem a naplňte jimi umyté sklenice.
- Sklenice zavíčkujte a sterilizujte v troubě předehřáté na 150 °C hodinu na plechu tak, aby byly sklenice ponořené do třetiny ve vodě. Sklenice pak už jen nechte vychladnout a skladujte ve špajzu.
Vyzkoušejte také výbornou čalamádu ze zelí podle návodného videoreceptu
Kompletní recpet najdete ZDE: Čalamáda ze zelí, paprik a mrkve: Prověřený recept na oblíbenou zeleninovou chuťovku