Glazura
- vývar (ve kterém se vařila šunka) 5 naběraček
- pomerančová marmeláda 100 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- zázvor 1 lžička
Brusinková omáčka
- brusinky (zavařené) 100 g
- vývar (ve kterém se vařila šunka) 1 naběračka
- portské víno 50 ml
- hořčice 1 lžička
- sůl
- citronová šťáva 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- třtinový cukr
Postup přípravy
- Šunku dejte do hrnce, jen tak velkého, aby kolem ní nebylo zbytečně moc volného místa, a zalijte ji pivem. Přiveďte k varu a táhněte cca 45 minut, aby se celá prohřála.
- Uvařenou šunku vyndejte, kůži i s tukem pod ní nakrájejte do mřížky na čtverečky (kosočtverce) a do středu každého píchněte hřebíček.
- Všechny přísady na glazuru za občasného promíchání svařte v kastrůlku na hustý sirup.
- Rozehřejte si troubu na 180–200 °C. Do trouby vložte plech, do něhož bude odkapávat šťáva, o patro výš dejte rošt nebo na plech postavte mřížku. Šunku potřete po obou stranách glazurou a položte na rošt, opeče se tak ze všech stran. Pečte cca 20 minut, až bude mít krásnou tmavě zlatavou kůrku.
- V rendlíku mezitím svařte všechny suroviny kromě másla na omáčku, až bude tak akorát hustá. Vypněte ji, vmíchejte máslo a ochutnejte. Měla by být sladkokyselá a pikantní. Šunku neste na stůl v celku, aby vynikla její krása. Krájejte ji na plátky a podávejte s brusinkovou omáčkou, polníčkem a pomerančem.
- Jako příloha se hodí různě upravené brambory – vařené, pečené s bylinkami nebo šťouchané s nasekaným pórkem.