Vejce jsou symbolem Velikonoc i zdrojem zdraví. Ovšem není vejce jako vejce! Vyznáte se v nich?

Podestýlka, halový chov, bio či farmářské. Vyznat se v druzích vajec není jednoduché. Kromě původu byste však měli dobře vědět také to, jak vejce správně skladovat. V době, kdy jejich ceny rostou do závratných výšek, tak můžete ušetřit nemalou částku z nákupního rozpočtu. A to se vzhledem k blížícím se Velikonocům bude rozhodně hodit.

Vejce pro zdraví

Vejce jsou důležitou součástí jídelníčku a lidskému tělu přinášejí řadu prospěšných látek. Především jsou skvělým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin, které si náš organismus neumí sám vyrobit, a také mastných kyselin, pomáhajících v prevenci kardiovaskulárních chorob. Najdeme v nich vitaminy B, A, D, E, a K a také minerální látky jako fosfor, draslík, zinek, selen a železo. Již dávno tak neplatí dříve hojně rozšířené tvrzení, že konzumace vajec je obecně nezdravá a zvyšuje hladinu cholesterolu.

„Vaječný žloutek sice obsahuje cholesterol, nicméně ten přijímaný ze stravy zásadně nezvyšuje hladinu krevního cholesterolu. Vliv má na něj spíše to, jaké tuky a v jakém množství konzumujeme. Samozřejmě je třeba jíst s rozumem – udělat si ráno horu smažených vajíček s porcí křupavé slaniny našemu tělu příliš neprospěje, ovšem příjem jednoho až dvou vajec denně je naprosto v pořádku, pokud je to spojeno s vhodnou úpravou a vyváženou stravou,“ dodává Jan Kovář z online supermarketu Košík.cz.

Připravte si jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Jak na nákup

Ceny vajec rostou, ovšem ušetřit lze již při nákupu – prvním krokem je nezbytná vizuální kontrola vajec. Krabičku ještě v regále otevřete a každé vejce zkontrolujte – pokud má jakkoliv porušenou skořápku, vejce nekupujte. A jak je to s trvanlivostí? Od data snůšky mají vejce minimální trvanlivost 28 dní. Jejich kvalitu a vlastnosti však může ovlivnit řada věcí – velkou roli hraje především střídání teplot, které životnost vajec zkracuje.

Po nákupu vejce nikdy neomývejte, narušili byste tím ochranný film na skořápce. Umístěte je do lednice špičkou dolů a hlídejte spotřebu. Zvlášť ve chvíli, kdy vejce neskladujete v původním obalu, můžete totiž lehce ztratit přehled o trvanlivosti.

Víte, jak poznat, která vejce jsou čerstvější?

  • Ponořte vejce do sklenice s vodou. To čerstvější klesne ke dnu. Pokud vyplave na hladinu, vyhoďte ho.
  • Nikdy vejce nerozklepávejte hned do těsta či jiného pokrmu. Použijte misku, abyste si nejdřív ověřili, že je v pořádku.
  • Ve zkaženém vejci se smísí bílek se žloutkem a nedrží tvar, což můžete poznat i zatřesením.

Od farmáře, nebo z haly?

Od roku 2027 bude i v Česku platit zákaz klecových chovů a životní podmínky nosnic by se tak měly zlepšit. Zatím však při nákupu můžete narazit na čtyři druhy číselného označení. Pod trojkou se skrývají právě vejce z klecových chovů, dvojka pak označuje nosnice v halách a pod jedničkou najdeme vejce od slepic žijících ve volném výběhu. 0 pak znamená vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně šest nosnic na 1 m2 a krmivo musí pocházet z ekologického zemědělství.

„Při nákupu bychom si měli dát pozor na nejrůznější ‚vějičky‘ v podobě vajec označených jako farmářská, případně krabiček v barvách a designu evokujícím bio chov. Pojem ‚farmářský‘ totiž není v legislativě nijak ukotven a můžou se pod ním skrývat klidně i vejce z velkochovu. Správně nás tak navede skutečně jen kód na vajíčku,“ upozorňuje Jan Kovář.

Vyzkoušejte recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle videoreceptu krok za krokem

Kompletní recept najdete ZDE

Nakupujte chytře

Pokud není váš soused chovatel slepic nebo nemáte babičku, která by vás zásobovala, pravděpodobně vás současné ceny vajec nepotěší. A vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, hledá řada z nás možnosti, jak na jejich nákupu ušetřit a neslevit z kvality.

Jednou z možností je vytipovat si lokálního zemědělce, který prodává vejce „ze dvora“ – většinou je třeba trochu pátrat a ptát se, protože na internetu tyto prodejce většinou nenajdete. Na druhou stranu u nich nakoupíte vejce za výrazně nižší cenu a s možností si na vlastní oči ověřit, že nejde o nosnice chované ve špatných podmínkách.

Pokud žijete ve městě a o lokální produkci si můžete nechat jen zdát, vyzkoušejte nabídku online prodejců, kteří farmářským a lokálním produktům věnují vlastní sekce nebo nakupujte na farmářských trzích. Další možností je komunitní chov slepic, kde si v podstatě pronajmete slepici v komunitním kurníku a za určitou částku dostanete každý měsíc předem domluvený počet vajec. Což je způsob, jak i ve městě získáte přístup k domácím vejcím. Navíc vás může hřát u srdce skutečnost, že do komunitních kurníků se většinou zachraňují nosnice z halových velkochovů, které tak dostanou šanci na delší a důstojný život.

  • Vejce jsou tradičním symbolem Velikonoc, nového života i zrození a vzkříšení, které tyto hlavní křesťanské svátky symbolizují. Zdobení vajec, které je oblíbenou činností už po staletí, má přitom své kořeny desítky tisíc let zpětně. Vejce zdobili již staří Egypťané a Sumeřané, a první dochované obarvené vejce bylo nalezeno v Africe a je datováno do doby před 60 000 lety!
  • Barvení vajec však mělo i praktický důvod – v době půstu se tak odlišily jednotlivé snůšky a jejich trvanlivost. A co v historii symbolizovaly první barvy na vejci? Červená krev Ježíše Krista, zlatá či žlutá pak připomíná legendu, podle které měnil Kristus skořápku obyčejného vejce ve zlatou. Modrá barva symbolizuje naději a víru a zelená pak zrození, život i přírodu.

Zdroj: Košík.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty