Cibule je základ nejen české kuchyně. Hodí se skoro do každé omáčky a polévky. Běžně ji v kuchyni krájíme a to se někdy neobejde bez pláče. Především čerstvá cibule dokáže potrápit. Existuje však několik rad, jak štiplavému trablu předejít.
Krájejte cibuli bez pláče. Pomůže mrazák a opravdu ostrý nůž
Cibule při krájení uvolňuje sloučeninu, která se dostává do vzduchu a dráždí nervy kolem očí. Člověk tak začne slzet. Do jisté míry je to nevyhnutelné – ale existuje několik zlepšováků, které zmírňují pálivost a zabraňují pláči.
Nejdůležitější je mít opravdu ostrý nůž. Čím ostřejší nůž máte, tím se snižuje pravděpodobnost, že budete při krájení plakat. Tupý nůž totiž cibuli spíše rozdrtí a cibule tím vypustí více šťávy.
Cibule v mrazáku
Cibuli před krájením na 10 minut vložte do mrazáku. Náraz chladu zabraňuje slzícím enzymům uvolnit se do vzduchu. Když se cibule zahřeje, enzymy začnou znovu dráždit oči.
Věděli jste?
Pokud nosíte kontaktní čočky, máte napůl vyhráno. Slouží totiž jako ochrana očí, která zmírňuje podráždění. Pokud se chystáte dělat třeba cibulačku nebo cibulovou marmeládu, na které je cibule potřeba opravdu hodně, hodí se mít po ruce ochotnou kamarádku s kontaktními čočkami, jí totiž ani krájení několika kilogramů cibule vadit nebude! Ověřeno redakcí :)))
Zdroj: The Pioneer Woman
redaktorka FTV Prima