návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Poklady světové kuchyně: Francouzská cibulačka

Hodnoceno: 0x
6 porcí
do 1 hodiny
Poklady světové kuchyně: Francouzská cibulačka
Autor: Francouzská venkovská kuchyně Poklady světové kuchyně: Francouzská cibulačka
Je těžké si představit větší francouzské klišé, než je cibulačka. Nachází se hned vedle kníratého muže v pruhovaném triku držícího bagetu a jedoucího na kole. Tajemství téhle cibulačky tkví v použití kachního sádla.

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velkém litinovém hrnci nechte na středním až mírném stupni rozehřát kachní sádlo. Přidejte cibuli a za častého míchání restujte zhruba 15 minut, dokud nezměkne.
  2. Přilijte vývar a víno, otrhejte lístky tymiánu, osolte, opepřete a pomalu přiveďte k varu a vařte 15 minut.
  3. Chléb rozložte na pečicí plech. Sýr nakrájejte na plátky a rozdělte je na krajíce chleba. Zapékejte ho v troubě předehřáté na 200 °C pár minut, až sýr zezlátne a rozpustí se.
  4. Přilijte do polévky sherry ocet, ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete. Naběračkou polévku rozdělte do jednotlivých misek, navrch položte opečený chléb se sýrem a nakonec posypte solí a pepřem.

Francouzská venkovská kuchyně Foto: Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.

 

Související témata: Polévky , Francouzské kuchyně