Suroviny
- růžové cibule 6 ks
- přepuštěné máslo (nebo mix olivového oleje a másla) 3 lžíce + na bagety
- třtinový cukr 1 lžíce
- sůl, pepř
- čerstvý tymián 6 větviček
- bobkový list 2 ks
- suché bílé víno 200 ml
- slepičí nebo kuřecí vývar 1 l
- francouzská bageta 1 ks
- sýr Gruyère 200 g
Postup přípravy
- Oloupejte cibule, rozpulte je a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo. Cibuli restujte při nižší teplotě dohněda, občas ji zamíchejte.
- Vmíchejte cukr a nechte cibuli zkaramelizovat. Poté přidejte sůl, pepř, 3 snítky tymiánu, bobkové listy a zalijte vínem. Zredukujte a pak zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut.
- Mezitím bagety nakrájejte na větší plátky a orestujte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendejte na plech, navrch rozdělte zbývající tymián a zasypte nastrouhaným sýrem.
- Plech dejte do trouby na horní gril a pečte při 200 °C, dokud se sýr nerozteče.
- Hotovou cibulačku ještě dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a při podávání ozdobte zapečenými bagetami.