Francouzská revoluce prohlašovala lípu za strom svobody, Slované ji mají za symbol vzájemnosti. O užitečnosti lípy v kuchyni není pochyb.
Lípa není jen ornament
Název vznešeného stromu se velmi zřetelně objevuje v mnoha našich zeměpisných označeních – Česká Lípa, Krásná Lípa, Lipno, Lipník i Lipnice. V chorvatštině je po lípě pojmenován červen – lipanj a v polštině je to červenec čili lipiec. Inu na jihu kvete dříve. Lípa je opěvovaná ve všech uměních. Lipové aleje v naší krajině jsou vnímány jako pozůstatek nenávratně odcházejících idylických časů. Bzukot včel v korunách a omamná vůně, která se z alejí line, jsou symbolem pohody a léta.
Kdy a kde ji hledat
Lípy se dříve vysazovaly u každého stavení. Chalupa musela mít jeden strom, statek spíš dva. Lípy se rády ukazují jako solitérní stromy, i když v původních porostech jsou součástí listnatých lesů. V Česku, stejně jako na dalších místech Evropy, se vyskytují lípy jako památné stromy. Vážou se k nim často příběhy o tom, kdo v jejich stínu spočinul. Lípy mohou žít mnoho let a takové staré vykotlané stromy se vyskytují i v pohádkách, kde se v nich skrývali hrdinové před nepřízní počasí nebo démony. Když budete chtít sbírat květ, měli byste si najít menší stromy, na jejichž větve dosáhneme. Lípy mají rády hlubokou výživnou půdu a nížiny.
Jak vypadá
Lípa je statný strom bezmála barokního vzhledu. Existuje lípa malolistá neboli srdčitá a lípa velkolistá. Pro laika je poměrně obtížné je odlišit. Navíc se oba druhy radostně kříží a vzniklý hybrid se nazývá lípa obecná. Z kulinárního hlediska je výše uvedené dělení lhostejné. Lípa srdčitá má jemnější listy a i květy, ale všechno záleží na osobní chuti. Lípu si pravděpodobně nikdo s ničím nesplete, a tak detailní popis není nutný.
Co s ní v kuchyni
Doba květu lip je krátká. Neváhejte a vydejte se na sběr, jakmile ucítíte první závany typické vůně. Je třeba sbírat květenství ve chvíli, kdy rozkvete první květ a z ostatních jsou ještě poupata. Květy s poupátky se hodí na nejrůznější letní sladké laskominy, jako jsou zmrzliny, sorbety nebo ovocné saláty, ale i šlehačkové dorty. Vzácně se jejich čas protíná s časem jahod. Stejně tak ozvláštní různé zeleninové saláty, kam je přidávejte až po zamíchání zeleniny se zálivkou. Olej a ocet působí květům rychlou zkázu, je třeba je jíst krásné a svěží. Internet je plný návodů na nejrůznější želé. Květy lípy můžete použít také do nejrůznějších letních nápojů. Ty se dají zdobit kostkami ledu se zamraženými květy; a to například s modrým brutnákem.
Do kuchyně se hodí i mladé listy, jejichž doba je nenávratně a pryč již minimálně šest týdnů. Počkejte si na ně příští rok.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu
redaktorka FTV Prima